Χωρίς σταματημό η πτώση της στερλίνας, νέο χαμηλό από το 1985

13:02 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

H στερλίνα υποχώρησε την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα υιοθετήσει το αποκαλούμενο «σκληρό Brexit» που θα περιορίσει τη πρόσβαση ανθρώπων και επιχειρήσεων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου βρισκόταν στο 1,2713 στις 13:05 μ.μ. την Τετάρτη, έχοντας υποχωρήσει κάτω από όριο του 1,2700 στο 1,2692 νωρίτερα το πρωί, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Το βρετανικό νόμισμα έχει διολισθήσει πάνω από 14% από τον Ιούνιο που η πλειοψηφία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου

ψήφισε υπέρ του Brexit.

Η διολίσθηση της στερλίνας συνδέεται με την εντύπωση ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υιοθετεί την άποψη ότι ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν θα τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης στις συνομιλίες για την έξοδο από την ΕΕ.

Η κ. Μέι δήλωσε πριν μερικές μέρες ότι θα ξεκινήσει την διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ ως το τέλος Μαρτίου του 2017, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης.

Πάντως, η αποδυνάμωση της στερλίνας αναμένεται να ενισχύσει τις βρετανικές εξαγωγές.

Οι μετοχές των εισηγμένων βρετανικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν ενισχυθεί, ωθώντας τον δείκτη FTSE 100 πάνω από τις 7000 μονάδες για πρώτη φορά το τελευταίο 16μηνο.

Eπιπλέον, η διολίσθηση της στερλίνας συμβάλει στην ενίσχυση του πληθωρισμού στα επίπεδα που επιδιώκει η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα