Η Αθήνα στο επίκεντρο του διαθρησκευτικού διαλόγου – Χαιρετισμός του ΠτΔ

12:38 30/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επιτακτική ανάγκη της ειλικρινούς αναζήτησης των όρων και των προϋποθέσεων της συνεχούς υποστήριξης του διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, στο πλαίσιο του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλουραλισμού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα: «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει στην περιοχή μας η Ελλάδα

ως «φάρος ασφάλειας και σταθερότητας», πρόταξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον εναρκτήριο χαιρετισμό του. Στην παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε πως «η παύση των εχθροπραξιών είναι μονόδρομος για μια ειρηνική συνύπαρξη σε έναν ταραγμένο κόσμο».

«Οι πέντε τριμερείς πρωτοβουλίες της χώρας μας στην περιοχή, μαζί με την Κύπρο, το “πνεύμα της Ρόδου” για νέες δομές ασφάλειας, η παγκόσμια πρωτοβουλία για τους ζωντανούς αρχαίους πολιτισμούς και η παρούσα πρωτοβουλία, καθώς και η συνεργασία των επτά της Euromed, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής μας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ασκώντας κριτική στους μεγάλους οργανισμούς που δρουν στην περιοχή, με έμφαση στον ΟΗΕ που δεν έχει ακόμη διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο, αλλά και στην ΕΕ που λειτουργεί επιλεκτικά ως προς κράτη, άτομα και μειονότητες παρά ως προς το σύνολο της περιοχής και ειδικότερα τις θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες, ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε δύο προτάσεις:

«Να καταθέσουμε το 2018 ειδικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να εισάγουμε στα κείμενα της ΕΕ τη θεματολογία που θα μας απασχολήσει σήμερα και αύριο» είπε.

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην αύξηση της βίας στη Μ. Ανατολή ανάμεσα σε κράτη υπογράμμισε την «ανάγκη θετικών, δημιουργικών και φιλειρηνικών πρωτοβουλιών στην περιοχή μας, ενάντια στο φανατισμό και σε μια λογική που αντί να αξιοποιεί την ιστορία ως σχολείο, την αντιμετωπίζει μονοδιάστατα ως φυλακή».

«Μη ξεχνάμε, ότι ο χώρος της ΝΑ Ευρώπης και του σημερινού αραβικού κόσμου, ήταν ένας χώρος κοινού πολιτισμού και οικονομίας, εμπορίου και δράσεων εδώ και 5.000 χρόνια. Δεν έχει κανείς παρά να επισκεφτεί το νέο μουσείο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για να το διαπιστώσει αυτό» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες», τόνισε ο υπουργός εξωτερικών.

Τόνισε δε ότι πρέπει να στηριχθούν «οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Ιράκ, ιδιαίτερα εκείνες της Αιγύπτου, υπέρ των κοπτών χριστιανών».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε πρωτίστως τους συμμετέχοντες υπουργούς, θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους θρησκειών, πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους ΜΚΟ, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για μία κοινή δράση.

Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξή τους, καθώς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον υφυπουργό Εξωτερικών ,Γιάννη Αμανατίδη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή

Keywords
Τυχαία Θέματα