Η αναπάντεχη εκλογή Τραμπ ταρακουνά τις παγκόσμιες αγορές

10:49 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα χρηματιστήρια υποχωρούσαν σημαντικά την Τετάρτη το πρωί, το μεξικανικό πέσο κατέγραφε μεγάλες απώλειες έναντι του δολαρίου ενώ ο χρυσός και το γιέν ενισχύονταν μετά την αναπάντεχη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ.

Αρκετοί αναλυτές, χρηματιστές και άλλοι πόνταραν σε συνέχιση των αμερικανικών πολιτικών που συνέπεσαν με το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι στη ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500..

Οι ίδιοι ανησυχούν πλέον ότι η νίκη του Τραμπ θα οδηγήσει σε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής

των ΗΠΑ, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο εμπόριο με την υιοθέτηση προστατευτικών πολιτικών.

Αυτό ήταν ορατό στη πορεία του δολαρίου που έχανε έδαφος έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν πάνω 0,85% στο 1,1120.

Οι επιπτώσεις της νίκης Τραμπ αποτυπώνονταν πιο πολύ στη βύθιση του μεξικανικού πέσο που υποχωρούσε έως 11% έναντι του δολαρίου. Πολλοί θεωρούν ότι ο νέος αμερικανικός πρόεδρος θα κρατήσει σκληρή στάση σε θέματα εμπορίου έναντι του Μεξικό με αποτέλεσμα να πληγεί το πέσο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν αρκετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης με τον γερμανικό δείκτη DAX να πέφτει 1,85% και τον γαλλικό CAC 1,68%. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε 0,8% και ο πανευρωπαικός δείκτης Euro Stoxx 50 ήταν κάτω 1,9%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 ήταν κάτω 1,9%, περιορίζοντας τις απώλειες της τάξης του 5% που εμφάνισε όταν άρχισε να γίνεται ορατή μια νίκη του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία.

Νωρίτερα, ο ιαπωνικός χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei είχε κλείσει με μεγάλες απώλειες της τάξης του 5,36%.

Απο την άλλη πλευρά, η τιμή του χρυσού ενισχύετο 2,25% στα 1,303 δολάρια η ουγγιά καθώς θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ενισχύονταν επίσης γιατί πολλοί περιμένουν ότι η νίκη Τραμπ θα οδηγήσει την Fed στην απόφαση να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα