Οι αντιδράσεις από την εκλογή Τραμπ

09:58 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι ποικίλες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίσημη πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να μεταβεί στις Βρυξέλλες, απέστειλαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη

και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών». Ο Σουλτς θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφόσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΝΑΤΟ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.
«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα «πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Γερμανία

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.
«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».
Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.
Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».
Ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Γαλλία

Την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό καθώς όπως είπε τίθενται «πολλά ερωτήματα» για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 «η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Είμαστε συνεπώς ένας βασικός εταίρος της Ουάσινγκτον και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο και για έναν κόσμο που διαχειρίζεται τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος».

Χαρές και πανηγύρια για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Βρετανία

Συγχαρητήρια απέστειλε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες έχουν μια ισχυρή και ιδιαίτερη σχέση βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την Άμυνα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, χτίζοντας σε αυτές τις βάσεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των λαών μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Τερέζα Μει.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Λεπέν και ο Νάιτζέλ Φάρατζ σε tweet του εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από το Brexit. Μάλιστα ο πρώην αρχηγός του αντιευρωπαϊκού UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πως με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι πρόθυμος να δεχθεί μια θέση εργασίας από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι «το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. »
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο» αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται
περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.
«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μαζι με τα συγχαρητήρια του στον νικητή τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Αυστρία

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία σοβαρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπληρώνοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί από τις πράξεις του.

Ουγγαρία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
βρυξέλλες, νατο, εκλογες, ηπα, σοκ, cdu, μερκελ, γαλλια, τίθενται, france, twitter, βασεις, tweet, νέα, facebook, πηγη, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, www.facebook.com, ουγγαρια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, νικητη, χωρες, βελγιο, γερμανια, δημοκρατια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, κωνσταντινουπολη, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, ρωμη, φιλια, αγκυρα, αμυνα, ανγκελα μερκελ, απε, βρυξέλλες, δικτυο, εγχειρημα, ευκαιρια, ειπε, ειρηνη, ελευθερια, ελπιδα, επικοινωνια, ερντογαν, ευημερια, ευρωπη, ιδεα, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ομιλια, κλιμα, μηκος, μηκος κυματος, μοσχα, νατο, νικη, πουτιν, προβληματα, σεβασμος, συζητησουμε, συντομα, συγχαρητηρια, σχολια, τίθενται, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, ενωση, france, χωρα, ιδιαιτερη σχεση, tweet, ουασινγκτον, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα