Γιατροί χωρίς Σύνορα: Οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια

20:41 23/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόσθετα προβλήματα στον άμαχο πληθυσμό, δημιουργούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τις εμπόλεμες πλευρές στην εκδήλωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα: «Μετά από έξι χρόνια πολέμου στη Συρία, οι πολίτες συνεχίζουν να υποφέρουν ως αποτέλεσμα των φρικτών συγκρούσεων οι οποίες επιταχύνουν μία πολύπλοκη ανθρωπιστική κρίση, αυξάνοντας τον πόνο και αποκλείοντας εκατομμύρια ανθρώπους από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μπροστά σε αυτές τις τεράστιες ανάγκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

καλούν όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ιατρικής βοήθειας στα θύματα του πολέμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι νεκροί ξεπερνούν τις 400.000 από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ενώ 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι έχουν υποφέρει πάρα πολύ ήδη: ο πόλεμος έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών και των νέων που έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα εξαιτίας των φρικτών γεγονότων που έχουν βιώσει.

Πέρα από τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, όσοι επιχειρούν να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και τις πολιορκούμενες περιοχές δεν έχουν καμία εγγύηση ασφάλειας ή προστασίας. Όσοι καταφέρνουν να διαφύγουν, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά, ξεκινούν ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι μέσα από εμπόλεμες ζώνες με νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί».

«Όλες οι εμπόλεμες πλευρές, τα γειτονικά κράτη και οι διεθνείς ανθρωπιστικοί φορείς πρέπει να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να μην την χρησιμοποιούν ως πολιτικό εργαλείο», λέει ο Pablo Marco, υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει επίσης να επιτρέψουν τη διακομιδή όσων χρήζουν ιατρικής βοήθειας σε περιοχές όπου θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη περίθαλψη και να επιτρέψουν στο ιατρικό προσωπικό να προσεγγίσει τους ανθρώπους αυτούς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών δομών».

«Οι εμπόλεμες πλευρές στη Συρία πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των μη στρατιωτικών υποδομών στις εμπόλεμες ζώνες σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι μη αποδεκτές», τόνισε ο κ. Marco.

Πηγή: Γιατροί χωρίς Σύνορα

Keywords
Τυχαία Θέματα