Για την «Επικυριαρχία του “Οικονομικού” επί του “Θεσμικού”» μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

11:21 27/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της διεθνούς αλλά και της εθνικής συγκυρίας, η «Επικυριαρχία του “Οικονομικού” επί του “Θεσμικού”» αποτέλεσε το αντικείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσία των πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, προξενικών αρχών, εκπροσώπων των τοπικών φορέων, φοιτητών και πλήθους κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσκεκλημένος οσκεκλημένος της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου, ανέπτυξε

σήμερα, ημέρα της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του εορτασμού του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, το θέμα: «Η επικυριαρχία του «Οικονομικού» επί του «Θεσμικού» ως αιτία διάβρωσης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσφώνησε αρχικά ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι δραστηριότητες του κυρίου Παυλόπουλου, ως προσωπικού φορέα της επίσημης διεθνούς παραστάσεως της χώρας, ως εκφραστού της πανεθνικής βουλήσεως για την αδιαπραγμάτευτη κατοχύρωση των θεμελιωδών αξιών της ανεξάρτητης κρατικής υπόστασης και της απαραβίαστης δημοκρατικής ζωής και λειτουργίας, επιβεβαίωσαν με τον πιο δραστικό τρόπο τις εκτιμήσεις εκείνες και ενίσχυσαν την πεποίθηση των Ελλήνων ότι αυτά που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος “σε ξένους και δικούς”, είναι λόγια που βγαίνουν από την καρδιά και από τη θέληση του ελληνικού λαού».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης. Ο κ. Κουσκουβέλης εστίασε ειδικότερα στο νόημα της ομιλίας του κ. Προέδρου. Υπογράμμισε επίσης με έμφαση ότι: «…Στο γεγονός της στήριξης προς το Πανεπιστήμιό μας αναγνωρίζουμε την εκ μέρους σας κατανόηση της σημασίας του πλήρους μηνυμάτων και προς όλες τις κατευθύνσεις απευθυνόμενου ονόματός του. Πιστεύουμε όμως πως είναι και απόρροια των επιδόσεών του, διδακτικών, ερευνητικών και κοινωνικών».

Διασαφήνισε επίσης ότι «είναι συνταγματική επιταγή, πέρα από τα μηνύματα που στέλνει ο Πρόεδρος στις γειτονικές χώρες, όπως πρόσφατα για τη Μακεδονία ή για τη Συνθήκη της Λωζάνης να ενδιαφέρεται και να ενδιαφερόμαστε για την κατάσταση και τα προβλήματα του Ελληνικού λαού, ο οποίος περνά την μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τέλος, ο κ. Κουσκουβέλης επισήμανε, σε άμεση αναφορά προς τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και του κοινωνικού μηνύματος της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η ελευθερία πηγαίνει μαζί με την ισότητα, και αυτές οι δύο χωρίς την αδελφοσύνη δεν μπορούν να υπάρξουν!».

Keywords
Τυχαία Θέματα