Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχει βάλει θηλιά στον λαιμό των παραγωγών

15:02 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Επικίνδυνο για την χώρα, τη δεδομένη στιγμή», χαρακτήρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, όποιον δεν αντιλαμβάνεται ότι οι κυβερνήσεις του τύπου που διακυβερνά σήμερα την Ελλάδα (αποτελούνται δηλαδή, από ένα ισχυρό κόμμα κι ένα συμπλήρωμα) δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.

Την δήλωση αυτή έκανε η κ. Γεννηματά, κατά τη διάρκεια του πρώτου σταθμού

της επίσκεψής της σήμερα στο Βόλο, που ήταν το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ και αφού προηγουμένως, άκουσε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτα Πρίντζο, αλλά και αγρότες – συνεταιριστές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Χρειάζεται η ισχύς που προκύπτει από την ένωση. Όπως ακριβώς κάνετε εσείς, μέσω της Ένωσής σας, αυτό πρέπει να κάνει η χώρα για να αφήσει πίσω τα προβλήματα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως η παράταξή της διαχρονικά πιστεύει ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι ο βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέο εθνικό πλούτο, να υπάρξει δίκαιη αναδιανομή του και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση, να βγούμε από τα εξαρτήσεις και τα μνημόνια. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, αυτών τουλάχιστον, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα» επισήμανε ακόμη η κ. Γεννηματά, συμπληρώνοντας πως ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν προσπαθήσει να στηρίξουν όλα τα ζητήματα που έθεσαν υπόψη της, ο κ. Πρίντζος και οι συνεταιριστές (φορολογικό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ, κόστος παραγωγής κλπ) μέσα από την δράση τους στη Βουλή.

Όπως είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το ζήτημα της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών τους οδηγεί σε εξόντωση. Συνυπολογίζοντας δε σε αυτά, τα capital controls, την αύξηση του ΦΠΑ, άρα την αύξηση το κόστους παραγωγής, τις καθυστερήσεις στις ενισχύσεις και στις αποζημιώσεις, το τοπίο που διαμορφώνεται για τον παραγωγό είναι ζοφερό.

«Είναι σαν η κυβέρνηση να έχει βάλει μια θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και κάθε μέρα να την σφίγγει και περισσότερο γιατί ήταν επιλογή τους το σχέδιο με τους φόρους παντού. Από ιδεοληψίες, από εμμονές, από ανικανότητα να διαπραγματευτούν σοβαρά και αποτελεσματικά και βεβαίως λόγω των τυχοδιωκτικών κινήσεων που έκαναν όλο το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τον Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Τσίπρα που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων αυτών των χειρισμών, με αποτέλεσμα να φθάσουμε με την πλάτη στον τοίχο, ένα βήμα πριν τον γκρεμό» δήλωσε ακόμη η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι θέση της παράταξής της στην οποία επιμένει, είναι ότι ο συντελεστής πρέπει να επιστρέψει στο 13%. Παράλληλα, στους σχεδιασμούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περιλαμβάνονται, το θέμα του αγροτικού πετρελαίου, καθώς και η παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών.

«Οι Ενώσεις και οι ομάδες παραγωγών είναι το μέλλον. Μέσα από εκεί θα αντιμετωπίσουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και τις εξαγωγές που πρέπει να στηρίξουμε με εθνικό σχέδιο εξαγωγών που θα στηρίζει τους παραγωγούς και δεν θα είναι μόνοι, αφημένοι στην τύχη τους. Και βεβαίως και με ένα σχέδιο υποκατάστασης των εισαγωγών εκεί που οι δυνατότητες το επιτρέπουν» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Μετά το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ, το οποίο χαρακτήρισε συνεταιριστικό πρότυπο, η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο Βόλο και ακολούθως μετείχε σε σύσκεψη παραγωγικών φορέων σε ξενοδοχείο της πόλης. Η επίσκεψή της θα ολοκληρωθεί, με την πολιτική ομιλία της, στις 7 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».

Keywords
Τυχαία Θέματα