Φόβοι ότι δεν θα είναι προσωρινή η κράτηση του Σ.Ντεμιρτάς – «Εξαιρετικά ανήσυχη η Ε.Ε»

13:40 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι συμπρόεδροι των Λαών του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, αντιμετωπίζουν ένταλμα σύλληψης, ενώ ήδη τελούν υπό προσωρινή κράτηση και όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έχουν σταλεί για κατάθεση σε δικαστήριο της νοτιοανατολικής επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ.

Στην κατάθεσή του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, επαναλαμβάνοντας μόνον ότι «δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη νέα δικαστική θεατρική παράσταση».

Ο Ντεμιρτάς και

ο Γιουκσεκντάγκ συγκαταλέγονται στους 14 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα προσωρινής κράτησης στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη αντιτρομοκρατικών εφόδων στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες του Ντιγιαρμπακίρ, Σιρνάκ, Χακάρι, Βαν και Μπινγκόλ.

Δώδεκα βουλευτές συνελήφθησαν, δύο διαφεύγουν καθώς βρίσκονταν στο εξωτερικό, κι ένας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

HDP: «Απόπειρα εμφυλίου»

«Οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν, προσθέτοντας ότι η κίνηση μπορεί να ερμηνευτεί ως «απόπειρα εμφυλίου πολέμου».

«Το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει δημοκρατική αντίδραση στις συλλήψεις, δήλωσε ο Μπιλγκέν στους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Γιλντιρίμ: Ενθαρρύνουν την τρομοκρατία

Οι δώδεκα βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες, συνελήφθησαν σήμερα «επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν σε ποινικές έρευνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι κανονικά απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους στις εκλογές, αλλά εκείνοι οι αξιωματούχοι που αναμειγνύονται και ενθαρρύνουν την «τρομοκρατία» πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες», είπε ο Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters.

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνες σε βάρος τουλάχιστον 50 από τους 59 βουλευτές του HDP όταν η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας τους σε ορισμένες υποθέσεις. Οι βουλευτές του HDP αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην καταθέσουν στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

«Εξαιρετικά ανήσυχη» η ΕΕ

«Εξαιρετικά ανήσυχοι με τη σύλληψη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς «και των άλλων βουλευτών του HDP», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σκοπεύει η Κομισιόν να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, μετά τη σύλληψη βουλευτών του HDP, αναγνωρίζοντας ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία;», αναφέρεται σε επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Κομισιόν.

«Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη στους συλληφθέντες ηγέτες του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών» (HDP), δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

ΠΗΓΗ: Χουριέτ,ΑΠΕ,ΕΡΤ/Ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Σχετική είδηση:Τουρκία: Συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Keywords
Τυχαία Θέματα