Ευάλωτες στους Χάκερ οι “φορετές” συσκευές

10:58 7/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καλή η τεχνολογία αλλά έχει και τις αδυναμίες της μόνο που σε μερικές περιπτώσεις δεν το μαθαίνουμε ποτέ ή με αρκετή καθυστέρηση.

Τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) και οι άλλες συσκευές που φοριούνται (wearables), όπως όσες καταγράφουν ζωτικούς δείκτες της φυσικής κατάστασης fitness trackers), μπορούν να προδώσουν τους προσωπικούς κωδικούς των χρηστών, όπως στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Την αποκάλυψη

έκαναν ερευνητές από τις ΗΠΑ, συνδυάζοντας δεδομένα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες σε αυτές τις «φορετές» συσκευές, κατάφεραν -με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού αλγόριθμου- να «σπάσουν» τα passwords και τα ΡΙΝ.

Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 20 εθελοντές που φορούσαν στο σώμα τους διάφορες συσκευές επί ένα έτος περίπου. Οι «καλοί» χάκερ της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμπτον και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Στίβενς, είχαν ποσοστό επιτυχίας 80% στην πρώτη προσπάθειά τους, ενώ μετά από τρεις προσπάθειες η ακρίβεια στην κλοπή των κωδικών είχε ξεπεράσει το 90%.

«Οι φορετές συσκευές μπορούν να πέσουν θύμα χάκερ. Οι επιτιθέμενοι είναι δυνατό να αναπαράγουν τις κινήσεις του χεριού του χρήστη και έτσι να υποκλέψουν τους μυστικούς κωδικούς για τα ΑΤΜ, τις ηλεκτρονικές κλειδαριές θυρών κ.α.», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών Γιαν Γουάνγκ και τόνισε ότι «η απειλή είναι πραγματική».

Η υποκλοπή γίνεται και με «δούρειο ίππο» δηλαδή την εισαγωγή από τους πραγματικούς χάκερ του κατάλληλου κακόβουλου λογισμικού (malware) μέσα στο smartwatch ή σε άλλη φορετή συσκευή, ώστε να παρακολουθεί πλέον κρυφά τις καταγραφές των ενσωματωμένων ηλεκτρονικών αισθητήρων (επιταχυνσιόμετρου, γυροσκόπιου, μαγνητόμετρου κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα