«Έτοιμος να συνεργαστεί» με τον Τραμπ δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού- Σε ιστορικό χαμηλό το πέσος

19:12 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί» με τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες» παρά τις εντάσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του μεγιστάνα.

«Συγχαίρω τις ΗΠΑ για την εκλογική τους διαδικασία και επαναλαμβάνω στον @realDonaldTrump ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του προς όφελος των διμερών

σχέσεων», έγραψε ο Πένια Νιέτο στο Twitter.

«Το Μεξικό και οι ΗΠΑ είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της βόρειας Αμερικής», συμπλήρωσε ο μεξικανός πρόεδρος.

Το χρηματιστήριο του Μεξικού έπεφτε λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,18%, με τους επενδυτές να φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη για τη μεξικανική οικονομία.

Η ήττα της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον στις χθεσινές προεδρικές εκλογές προκάλεσε την κατακρήμνιση του πέσο, του νομίσματος του Μεξικού, σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Ο Πένια Νιέτο επικρίθηκε έντονα στο Μεξικό διότι υποδέχθηκε την 31η Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο τον μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να αναφερθεί καν, πόσο μάλλον να καταδικάσει, τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου εναντίον των μεταναστών, κυρίως των Μεξικανών. Τους είχε χαρακτηρίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του βιαστές και λαθρέμπορους ναρκωτικών, προκαλώντας την οργή πολλών Μεξικανών, που είχαν κάψει ομοιώματα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση νίκης του θα ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο ο ίδιος θα φροντίσει να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση, αλλά και ότι θα διαπραγματευθεί ξανά από την αρχή τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ), η οποία κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ευνοϊκή για το νότιο γείτονα της χώρας του.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα