Τρίκαλα: Το μυστήριο του ελλείμματος θα λύσουν ορκωτοί ελεγκτές

19:01 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων ενέκρινε σήμερα το μεσημέρι τον ορισμό ταμεία υπόλογου και την εξουσιοδότηση του τελευταίου να προχωρά σε συναλλαγές με τράπεζες και ταμεία, τη λήψη απόφασης για έκτακτο ειδικό έλεγχο της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού προκειμένου να πληρωθεί η εταιρία που θα αναλάβει τον έλεγχο.

Και τα τρία θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα. Το θέμα όμως του ελλείμματος ουδόλως φωτίστηκε. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή προέκυψε κάποια

ανακολουθία στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, για την οποία ενημερώθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι (αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δήμαρχος). Το ύψος του ελλείμματος, ο χρόνος στον οποία αφορά, το αν είναι λογιστικό λάθος και ο χρόνος που ξεκίνησε η διαπίστωση παραμένουν αναπάντησα. Θα απαντηθούν προφανώς με την ολοκλήρωση του ελέγχου. Πάντως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλης Μπάρδας κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μη γίνεται στη λογιστική».

Απαντήσεις, σε διαφορετικό μήκος κύματος όμως έδωσαν στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρυσάνθη Γάλλου. Η τελευταία δέχθηκε την έντονη κριτική μερίδας συμβούλων για το γεγονός ότι, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ή έστω να έχει διαλευκανθεί στοιχειωδώς η υπόθεση, έκανε δηλώσεις σε τοπικά ραδιόφωνα, ασκώντας κριτική σε δημοτικό υπάλληλο. Σε σχετική ερώτηση η αντιδήμαρχος απάντησε ότι γνώριζε τα του ελλείμματος 15 ημέρες πριν την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ενημερώθηκαν σε σύσκεψη οι επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς διαπιστώθηκαν ανακολουθίες λογιστικές και ταμειακές στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Τρικκαίων. Θα γίνουν, είπε η κ. Δαλκαφούκη, οι προσθέσεις, διενεργείται ήδη ΕΔΕ, θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Εξαιρετικά προσεκτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο ίδιος μίλησε για ανακολουθία, τόνισε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για λάθος, επεσήμανε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση για να βρεθεί τι ακριβώς έχει συμβεί, εξήρε τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, τη στάση του δημοτικού συμβουλίου σε σχέση με το θέμα και τη σοβαρότητά του και κατέληξε λέγοντας: «δεν πιστεύω ότι κάποιος «τσέπωσε» τα χρήματα. Θα βρούμε γρήγορα τι έγινε ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο δήμο. Σύντομα θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα».

Γενικότερα τα ερωτήματα στην όλη υπόθεση παραμένουν ανοιχτά και εκκρεμή. Για την ακρίβεια, δεν είναι απολύτως γνωστό στη δημοτική αρχή ούτε καν το ύψος του ελλείμματος, καθώς εκτιμάται ότι είναι από 70.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Παρότι αφέθηκε να εννοηθεί ότι αφορά σε προηγούμενες δημοτικές περιόδους, αποτελεί και αυτό μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο συσκοτίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι ορκωτοί ελεγκτές παρέδωσαν την έκθεσή τους στις 31/12/2015, ενώ σύμφωνα με όσα υποστήριξε η δημοτικής σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής κ. Ελένη Κογιάννη (οικονομολόγος) οι ορκωτοί ελεγκτές είναι υποχρεωμένοι πριν την έκθεση και κατά τη διάρκεια του ελέγχου να αντιπαραθέσουν τα έγγραφα με την κίνηση στο ταμείο του δήμου και τα ποσά που υπάρχουν σε αυτό. Η υπογραφή επομένως της έκθεσής τους προϋποθέτει συμφωνία των στοιχείων της έκθεσης με τον ισολογισμό.

Τη σοβαρότητα του θέματος κατέδειξαν στις τοποθετήσεις τους και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, συμφωνώντας ότι δεν πρόκειται για θέμα που πρέπει να αξιοποιηθεί αντιπολιτευτικά. Εξάλλου, ψήφισαν και τα τρία θέματα της κατεπείγουσας συνεδρίασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα