Έρευνα: Όσοι ακούν την καρδιά τους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τους άλλους

11:36 2/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η δυνατότητα ακρόασης των χτύπων της ίδιας μας της καρδιάς μπορεί να μας βοηθήσει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι αισθάνονται οι γύρω μας, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν το «New Scientist» και η Βρετανική «Telegraph», οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζέοφ Μπερντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πραγματοποίησαν πειράματα με τη βοήθεια 72 συμμετεχόντων, από τους οποίους ζητήθηκε να μετρήσουν τους παλμούς της καρδιάς τους, χωρίς να ακουμπούν τα δάχτυλά τους πάνω στο χέρι για να πάρουν το σφυγμό τους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο με διάφορες κοινωνικές

καταστάσεις ανθρώπινης αλληλεπίδρασης (π.χ. το φλερτ μεταξύ δύο νέων). Μετά από κάθε βίντεο, απάντησαν σε ερωτήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούσαν να νιώσουν την ψυχική κατάσταση και να αντιληφθούν τις σκέψεις των ανθρώπων που παρουσιάζονταν στο βίντεο.

Από τις δοκιμασίες διαπιστώθηκε ότι όσοι μπορούσαν να νιώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δική τους καρδιά, ήσαν σε θέση να αντιληφθούν καλύτερα και τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Έτσι, η κατά πολύ συνηθισμένη προτροπή «άκουσε την καρδιά σου» αποκτά κυριολεκτική και μεταφορική σημασία, ακόμη και για την «ανάγνωση» των συναισθημάτων των άλλων.

Η ικανότητα κάποιου να ακούει την καρδιά του, εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντιληπτική ικανότητα, τη λεγόμενη ενδοδεκτικότητα (interoception), δηλαδή την ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιλαμβάνεται την εσωτερική φυσιολογία του και να είναι ευαίσθητος στα εσωτερικά ερεθίσματα του σώματός.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων, προκειμένου να είναι πιο ευαίσθητοι απέναντι στους άλλους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / New Scientists / Telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα