Μια παγκόσμια βιβλιοθήκη ελεύθερου λογισμικού

11:23 2/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το γαλλικό Εθνικό ερευνητικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Αυτοματισμού (INRIA) παρέχει πρόσβαση στην βάση δεδομένων του «Software Heritage» που περιλαμβάνει όλα τα διαθέσιμα ελεύθερα λογισμικά. Πρόκειται για ένα είδος ψηφιακής βιβλιοθήκης, που συγκεντρώνει και θέτει στην διάθεση του κοινού το σύνολο του λογισμικού «open source».

Η βιβλιοθήκη έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια λογισμικά και 2,5 δισεκατομμύρια αρχεία, γεγονός που το καθιστά, σύμφωνα με το ινστιτούτο, το πλουσιότερο αρχείο κώδικα στον πλανήτη».

Το πρότζεκτ αυτό στήριξαν ο ψηφιακός τομέας, η επιστημονική

κοινότητα καθώς και ιδρύματα και ανεξάρτητοι οργανισμοί. Συγκεκριμένα, η Microsoft και το Digital Research Resources της Βασιλικής Ακαδημίας των Κάτω Χωρών δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν τον κατάλογο των λογισμικών «open source» και παρείχαν την υποδομή προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωστία και η διαθεσιμότητα των αρχείων.

Οι ιδρυτές του παγκόσμιου αρχείου λογισμικού, πιστεύουν πως έτσι θα διαφυλάξουν την ανθρώπινη γνώση με τη μορφή κώδικα για τις μελλοντικές γενιές και θα βοηθήσουν γενιές προγραμματιστών από όλο τον κόσμο να βρουν και να επαναχρησιμοποιήσουν τα προγράμματα αυτά.

Όπως δηλώνουν οι εμπνευστές του αρχείου, η επίλυση επιστημονικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου αρχείου κώδικα θα απαιτήσει νέες ιδέες και για αυτό η συμμετοχή ερευνητών από όλους τους κλάδους θα είναι καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.

ΠΗΓΗ :

Keywords
Τυχαία Θέματα