Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νοηματική γλώσσα

16:21 28/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σημαντική ήταν η εκδήλωση που είχε σαν θέμα τη νοηματική γλώσσα και πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).

Η συνομοσπονδία κάνει γνωστό ότι: «Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου «Multilingualism and equal rights in the EU, the role of sign languages» (Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ, ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών) ήταν σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος

της Ε.Σ.Α.με.Α. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση είχε στόχο να αναδείξει τη νοηματική γλώσσα ως μέρος της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, καθώς και να επικοινωνήσει την κατάσταση των διερμηνέων νοηματικής, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους διερμηνείς των υπόλοιπων γλωσσών.

Στο συνέδριο υπήρξε διερμηνεία και στις 31 νοηματικές γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στις 24 επίσημες γλώσσες. Πάνω από 1.000 ήταν οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές επίπεδο προσβασιμότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός επιπλέον δωματίου για εκείνους που χρειάστηκαν ένα ήσυχο μέρος, προγράμματα σε Braille, και ομιλία σε κείμενο.

Εκτός του κ. Βαρδακαστάνη, μίλησαν η Ευρωβουλευτής Helga Stevens, ο Dr Christopher Stone (European Forum of Sign Language Interpreters), ο Markku Jokinen (European Union of the Deaf) και ο Timothy Rowies (European Union of the Deaf Youth)».

Στην ομιλία του ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής:

«Θέλω να σας συγχαρώ για το επίπεδο προσβασιμότητας αυτής της εκδήλωσης, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ένας δημόσιος φορέας μπορεί να εφαρμόζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και ιδίως το άρθρο 9 για την προσβασιμότητα, το άρθρο 21 για το δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες και το άρθρο 29, σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην πολιτική και στη δημόσια ζωή.

Αυτό το συνέδριο δείχνει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της Σύμβασης και τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να πάρει σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο δίνει τέτοιο παράδειγμα. Σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη, με τη λιτότητα, την ανεργία και τη φτώχεια να αυξάνονται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχος για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Αυτό το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα (που εκπονήθηκε από την ευρωβουλευτή Helga Stevens) για την Σύμβαση, με ειδική αναφορά στις συστάσεις («Καταληκτικές Παρατηρήσεις») που έλαβε η ΕΕ το περασμένο έτος από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Επιτροπή συνέστησε στην ΕΕ να λάβει μέτρα και να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας της σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες, να προωθήσει την επίσημη αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille (άρθρο 21 Σύμβασης), να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των προτύπων προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό στις ιστοσελίδες όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσφέρει πληροφορίες στη νοηματική γλώσσα και σε άλλες προσβάσιμες μορφές επικοινωνίας για όλα τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή και ειδικότερα τις εκλογές, η ΕΕ κλήθηκε να παράσχει, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, προσβάσιμη επικοινωνία και εγκαταστάσεις.

Αν η ΕΕ θέλει να προσεγγίσει τους πολίτες της με αναπηρία, οφείλει να εξασφαλίσει την πλήρη προσβασιμότητα στις πολιτικές της διαδικασία, στις διαβουλεύσεις και στις εκδηλώσεις της.

Αλλά πρώτα από όλα, οφείλει να εξασφαλίσει την ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων σε όλες τις πολιτικές και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ, που σχετίζονται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα