Έγκριση του ESM για αποδέσμευση των 2,8 δισ. – Ρέγκλινγκ: Σταθερή η πρόοδος της Ελλάδας

10:42 25/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έδωσε και τυπικά το πράσινο φως για την αποδέσμευση του συνόλου των 2,8 δισ ευρώ.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένδειξη της σταθερής προόδου του ελληνικού λαού στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας την εκπλήρωση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης όλων των προαπαιτουμένων στους τομείς του συνταξιοδοτικού, της τραπεζικής διακυβέρνησης, της

ενέργειας και των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ενώ σημείωσε ότι έχουν γίνει περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η έγκριση αφορά την εκταμίευση των δυο υποδόσεων. Ειδικότερα, το 1,1 δισ. είχε ήδη πάρει την έγκριση του Eurogroup από τη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είχε εφαρμόσει πλήρως και τα 15 προαπαιτούμενα, ενώ η απόφαση για τα 1,7 δισ. εκκρεμούσε μέχρι να καταστούν διαθέσιμα και να αποσταλούν στους θεσμούς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε τα εν λόγω στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, και τη Δευτέρα στο πλαίσιο του EuroWorking Group οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν την τελική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση και των υπόλοιπων 1,7 δισ. ευρώ.

Από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.

Πηγή ert.gr, ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Τα δημοσιονομικά στο τραπέζι με τους θεσμούς (video)«Πράσινο φως» από το EuroWorking Group για το 1,7 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα