Εγκαίνια με τους ήχους της ΕΡΤ

21:19 17/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάτω από το φως της πανσελήνου, με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, να πλημμυρίζει με τις μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών το χώρο, όπου κάποτε ακούγονταν κανονιοβολισμοί, εγκαινιάστηκε χθες επισήμως το μνημείο – σύμβολο του Ηρακλείου, το Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare.

Τα εγκαίνια του Κούλε – όπως είναι η Οθωμανική ονομασία του μνημείου, με την οποίαν είναι ευρύτερα γνωστό

– πραγματοποιήθηκαν παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Μιλώντας στην τελετή που προηγήθηκε της συναυλίας, η κ. Βλαζάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναστήλωση και την παράδοση του Μνημείου, καθώς όπως είπε οι χώροι ενός Μεσαιωνικού κάστρου μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς και πλέον το φρούριο της θάλασσας αποτελεί ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό κέντρο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες που κατέβαλαν διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι τοπικοί φορείς ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η ολοκλήρωση του έργου.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε το αναστηλωμένο φρούριο ως φάρο ιστορίας και πολιτισμού και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει τις δράσεις πολιτισμού και τις προσπάθειες να καταστεί η Κρήτη ένας μοναδικός τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός στη Μεσόγειο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συναυλία, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, έκανε λόγο για την αρχή μιας συνεργασίας για την ανάδειξη του Κούλε ως ανοικτού πολιτιστικού κέντρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται για μια φιέστα, αλλά για την αρχή μιας συνεργασίας της Περιφέρειας με την ΕΡΤ και το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας νέος μουσικός Αύγουστος. Ο μουσικός Αύγουστος ήταν ένας παλιότερος πολιτιστικός θεσμός για το Ηράκλειο, συνδεδεμένος με το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι.
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου έκανε αναφορά και στη συναυλία που είχε δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε ένα άλλο ιστορικό μνημείο της πόλης, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το 2013, λίγο πριν το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θύμισε πως η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της στο δικαστικό τους αγώνα, όχι για τους ίδιους, αλλά για τον πολιτισμό και την ενημέρωση που η ΕΡΤ παράγει.
Για τις εργασίες αναστήλωσης και τα εκθέματα μίλησαν η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, Βασιλική Συθιακάκη, και ο αρχαιολόγος της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Θεοτόκης Θεοδούλου, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλαν ώστε να παραδοθεί ανακαινισμένο το Μνημείο.
Στα χθεσινά εγκαίνια πάντως υπήρξαν και παραφωνίες καθώς σύσσωμη η δημοτική αρχή αποχώρησε επειδή, μεταξύ των ομιλητών δεν κλήθηκε να είναι και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, γεγονός που από τους διοργανωτές αποδίδεται σε παρεξήγηση.
Ένταση δημιουργήθηκε και από το γεγονός ότι αρχικώς η είσοδος στο φρούριο επιτρεπόταν μόνο σε όσους είχαν πρόσκληση. Αν και αυτό είχε ανακοινωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και είχε στηθεί γιγαντοοθόνη έξω από το μνημείο για να παρακολουθήσει ο κόσμος τη συναυλία, πολλοί δεν το γνώριζαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις. Λίγο αργότερα οι πύλες του μνημείου άνοιξαν και ο κόσμος μπόρεσε να παρακολουθήσει τη συναυλία που ήταν σε εξέλιξη στο δώμα του κάστρου, αλλά και να δει από κοντά τους ανακαινισμένους εσωτερικούς χώρους και τα εκθέματα που απέσπασαν θετικά και συγκινητικά σχόλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα