Έφτασε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ. Μαραθώνιος σημαντικών επαφών

Στη Νέα Υόρκη μετατίθεται πλέον το βάρος των εξελίξεων, μετά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο μετά τις 22.00 ώρα Κύπρου.

Σημαντική συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Κυριακή, στις 15:50 τοπική ώρα(22.50 ώρα Κύπρου), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα

Υόρκη. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την απαρχή μιας μαραθώνιας διπλωματικής διαδικασίας, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σωρεία συναντήσεων με ξένους ηγέτες και φορείς.

Όπως είναι φυσιολογικό, στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα κυριαρχήσει το Κυπριακό, καθώς μόλις μια εβδομάδα μας χωρίζει από την τριμερή Αναστασιάδη-Ακιντζί-Μπαν στη Νέα Υόρκη, στις 11 το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου.

Pres @AnastasiadesCY upon arrival in New York for #UNGA71. 2morrow his meeting with #UNSG w/ #Cyprus on agenda pic.twitter.com/JAXmA4TssX

— CyprusUN (@CyprusUN) September 17, 2016

Meeting H.E. Mr. Nicos Anastasiades, President of the Republic of Cyprus

— UN Secretary-General (@secgen) September 17, 2016

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συναντήσεις με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η ενημέρωση θα γίνει στη διάρκεια γεύματος εργασίας, που θα τους παραθέσει τη Δευτέρα.

Πριν όμως συναντηθεί με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αργά το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο του Concordia, με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης».

Εξίσου σημαντικές συναντήσεις θα έχει με Ρωσία και ΗΠΑ, την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στο πρόγραμμα συναντήσεων του Προέδρου είναι και συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Το βράδυ της Τρίτης θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδης περιλαμβάνουν και επαφές με φορείς της Οικονομίας αλλά και του τομέα της ενέργειας, καθώς θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, Wilbur L. Ross, τον πρόεδρο της ExxonMobile, Rex. W. Tillerson, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Libra Group, Γεώργιο Λογοθέτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επίσης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και την Παρασκευή το βράδυ θα μιλήσει στο ετήσιο δείπνο της, με τιμώμενο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας Χρυσόστομο Νικία. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα