«Δεν μπορείς να βλέπεις το ΝΑΤΟ ως εταιρεία» -Υπ. ‘Αμυνας Γερμανίας προς Τραμπ

10:27 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να δηλώσει καθαρά σε ποιά πλευρά ανήκει. Αν βρίσκεται στην πλευρά του νόμου, της ειρήνης και της δημοκρατίας, ή αν δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά και ψάχνει αντίθετα για ένα φιλαράκι (στον Πούτιν)», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιγεν από τη δημόσια τηλεόραση και το κανάλι ZDF.

Με την ίδια έμφαση η Γερμανίδα υπουργός, προεδοποίησε ότι χρειάζεται να μάθει ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ότι «το ΝΑΤΟ

δεν είναι επιχείρηση, ούτε είναι εταιρεία», κατακεραυνώνοντας την εξαγγελία του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ «θα πάψουν να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας για να αναλάβουν όλοι τα βάρη των δαπανών».

«Δεν μπορείς να λες ότι «το παρελθόν δεν μετράει, οι αξίες που μοιραζόμαστε δεν μετρούν». Να προσπαθείς να βγάλεις όσα πιό πολλά χρήματα μπορείς από το ΝΑΤΟ και να αναζητάς συμφέρουσα συμφωνία από αυτό», πρόσθεσε, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίσει τις απόψεις του για τη Ρωσία.

Η βασική σύμμαχος της Μέρκελ, όπως αποκαλούν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιγεν συμβούλεψε τον Τραμπ «να μην πλησιάσει πολύ» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Ωστόσο, σε προηγούμενη συνέτευξη της στους Financial Times, η υπουργός μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν «γέφυρες με τις ΗΠΑ» και ζήτησε να αναλάβει η ΕΕ μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια με υψηλότερες δαπάνες άμυνας, επικαλούμενη την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «θα περιοριστεί η αμερικανική εμπλοκή στη διεθνή ασφάλεια».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/GREGOR FISCHER

Keywords
Τυχαία Θέματα