Χίος: Μπλόκαραν πρόσφυγες και μετανάστες τη ΒΙΑΛ ζητώντας να «τρέξουν» οι αιτήσεις ασύλου

13:02 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλειστή κράτησαν το πρωί την είσοδο του Κέντρου Κράτησης στη ΒΙΑΛ οι πρόσφυγες και μετανάστες, μην επιτρέποντας να περάσουν στο χώρο οι εργαζόμενοι είτε στην υπηρεσία ασύλου είτε σε άλλες ΜΚΟ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε σήμερα στις 6.30 το πρωί και όταν στις 8.00 περίπου έφθασαν οι εργαζόμενοι στην πρωινή βάρδια δεν αφέθηκαν να περάσουν. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες ούτε οι ίδιοι επέμεναν αφού και χθες τους έγινε γνωστό ότι ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία οι πρόσφυγες και μετανάστες απέκλεισαν τις εισόδους της ΒΙΑΛ.

Μια

διμοιρία των ΜΑΤ που είναι στο Κέντρο Κράτησης δεν χρειάστηκε να επέμβει και ενώ υπήρξε πολύωρη συνάντηση του βοηθού αστυνομικού διευθυντή Χίου με αντιπροσωπεία των προσφύγων- μεταναστών, που κατέληξε σε συμφωνία να ανοίξουν και πάλι οι είσοδοι του Κέντρου.

Μοναδική αιτία της κινητοποίησης η αργή διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που φέρει άτομα να είναι ακόμα και 7 μήνες στο Κέντρο χωρίς να έχει εξεταστεί ακόμα η αίτησή τους.

«Η πιο διαδεδομένη λέξη εδώ είναι το… wait» σημειώνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο περίβολο της ΒΙΑΛ. Σημειώνουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους παραπέμπουν από μέρα σε μέρα και με ποια κριτήρια για κάποιους –ακόμα και ομοεθνείς τους- τρέχει πιο γρήγορα η διαδικασία.

Εν τω μεταξύ χθες λόγω της κινητοποίησης δεν δόθηκε φαγητό, κάτι που πιθανότατα να συμβεί και σήμερα αφού στο χώρο δεν μπορούν να εργαστούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα