Λέσβος: «Λουκέτο» στο σφαγείο Μανταμάδου- Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες

12:58 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αιφνιδιαστικός έλεγχος χθες στο δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου Λέσβου από κλιμάκιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και απόφαση να μπει λουκέτο όπως γράφουν σήμερα «τα νέα της Λέσβου» μετά τη διαπίστωση σειράς ελλείψεων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου μετά τα ευρήματα από τον χθεσινό έλεγχο, θα προβούν στην ανάκληση του κωδικού έγκρισης της εγκατάστασης που αυτό θα οδηγήσει στην ανάκληση άδειας λειτουργίας από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας.

Από το 2008 επισημαίνει τις ελλείψεις η κτηνιατρική υπηρεσία ενώ και στο παρελθόν είχε εισηγηθεί ανάκληση αδειών.

Σήμερα θα ακολουθήσει έλεγχος από το κλιμάκιο στο δημοτικό σφαγείο Ερεσού που έχει νοικιαστεί σε ιδιώτη αλλά και στο ιδιωτικό σφαγείο στην Καλλονή.

Το θέμα της αδυναμίας για διάφορους λόγους των δημοτικών αρχών να εκσυγχρονίσει τα δημοτικά σφαγεία, έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία 10 χρόνια τους κτηνοτρόφους του νησιού που βλέπουν για ακόμα μια φορά να αυξάνονται τα έξοδά τους αφού θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ιδιωτικά σφαγεία που το κόστος γι΄ αυτούς είναι μεγαλύτερο.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Δημήτρης Καραγιάννης που βρέθηκε με τους αγρότες του Μανταμάδου τόνισε «το κλείσιμο του δημοτικού σφαγείου αποτελεί πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, και έχουν τεράστιες ευθύνες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων 10 χρόνων καθώς δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες εκσυγχρονισμού παρά του ότι εδώ και χρόνια είχαν επισημανθεί από τους αρμόδιους φορείς.»

Σύμφωνα με τον κύριο Καραγιάννη με 40-50.000 ευρώ μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις εκείνες στο σφαγείο που να το καταστήσουν λειτουργικό και κάλεσε την ΑΔΕΛ να εξασφαλίσει αυτό το μικρό ποσό και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί και αυτό το σφαγείο. Πάντως οι αγρότες προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του περιφερειακού συβμουλίου Βορείου Αιγαίου τη Δευτέρα και καλούν τους αγρότες όλου του νησιού να θέσουν στο σώμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απ ότι φαίνεται όμως το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου Μανταμάδου είναι πολύ μεγαλύτερο αφού μεταξύ άλλων απαιτούνται, βελτίωση υλικοτεχνικών υποδομών, βιολογικός καθαρισμός, πρόσληψη προσωπικού, τήρηση αρχείου. Η ΑΔΕΛ που αδυνατεί να εξασφαλίσει ιδίους πόρους για τον εκσυγχρονισμό του σφαγείου, προτίθεται να το ενοικιάσει σε ιδιώτη (που ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον) ο οποίος θα αναλάβει και τις εργασίες που απαιτούνται.

Κατά της ιδιωτικοποίησης η Λαϊκή συσπείρωση

Την αντίθεσή της για τις προθέσεις της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ) να δώσει σε ιδιώτες τα δημοτικά σφαγεία, ξεκινώντας από αυτό του Μανταμάδου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ακόμα μια φορά ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ) που ετοιμάζεται να δώσει σε ιδιώτες τα δημοτικά σφαγεία, ξεκινώντας από αυτό του Μανταμάδου.

Πέρα από τη συνειδητή, πλέον, επιλογή της επιχείρησης τούτης να μην ενημερώνει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στα δημοτικά συμβούλια όπως αρμόζει, αλλά να ανακοινώνει τις προθέσεις της δια του τύπου, απαξιώνοντας πλήρως το ρόλο του δημοτικού συμβουλίου ως πολιτικού οργάνου, αλλά και υποτιμώντας το αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση, επιδιώκοντας να καταστήσει το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους απλούς παρακολουθητές των πολιτικών τούτων επιλογών σε ειλημμένες αποφάσεις, επισημαίνουμε τα παρακάτω σχετικά με την απόφασή της να ιδιωτικοποιήσει τα σφαγεία.

Για ακόμα μια φορά γίνεται φανερή η πρεμούρα της δημοτικής αρχής να «τελειώνει» με ό,τι έχει απομείνει στον έλεγχο του Δήμου. Αφού πρώτα έχει κάνει -όπως διατείνεται- τις ενέργειες ώστε να αδειοδοτηθούν τα δημοτικά σφαγεία, ανακοινώνει πως είναι έτοιμα για να νοικιαστούν σε ιδιώτη ξεκινώντας από αυτό του Μανταμάδου και φυσικά σειρά έχουν και τα υπόλοιπα.

Αυτή τη στιγμή, το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου δέχεται τον κύριο όγκο των σφάγιων (σε σχέση με τα δημοτικά σφαγεία) και αποτελεί κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή φιλέτο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να θυμίσουμε πως ήδη στο νησί το κόστος των σφάγιων σε ιδιωτικά σφαγεία είναι ακριβότερο σε σχέση με το κόστος στα δημοτικά.

Η σταδιακή παράδοση των σφαγείων του νησιού σε ιδιώτες θα σημάνει αύξηση του κόστους σφαγής που θα επιβαρύνει αρχικά τους κτηνοτρόφους του νησιού μας και στη συνέχεια ενδεχομένως και το νοικοκυριό της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε αυτές τις αποφάσεις και καλούμε τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους και τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους του νησιού μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά λαϊκά στρώματα, να ορθώσουν ανάστημα και να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους αποφάσεις ακυρώνοντας τες στην πράξη, παλεύοντας για την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Διεκδικούμε να εκσυγχρονιστούν, να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν όλα τα δημοτικά σφαγεία με ευθύνη του Δήμου, να μειωθεί το κόστος των σφάγιων που μεταφέρεται στους κτηνοτρόφους και να φτιαχτεί μονάδα καύσης των αποβλήτων των σφαγείων με ευθύνη του κράτους.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα