Χανιά: Στο εδώλιο νεαροί Χανιώτες για graffiti – Συνέντευξη (audio)

19:00 11/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναβλήθηκε προχθές από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων η δίκη 15 νέων παιδιών για γκράφιτι, στα οποία συμμετείχαν σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η δίκη προέκυψε μετά από καταγγελία Χανιώτη για «φθορά αντικειμένου που χρησιμεύει για κοινό όφελος κατ’ εξακολούθηση». Μεταξύ των 15 κατηγορουμένων, υπάρχουν και ανήλικα παιδιά. Δύο επίσης από τους κατηγορούμενους, συμμετείχαν στο γκράφιτι του Δήμου Χανίων στο δημοτικό πάρκινγκ της Περίδου και οι υπόλοιποι στα γκράφιτι που έγιναν στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ.


Ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο βρέθηκε ο γνωστός ζωγράφος και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων κ. Γιώργος Αυγέρος.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Αυγέρος , χαρακτήρισε τις κατηγορίες αστείες και πρόσθεσε ότι ο καταγγέλλων έχει συγκεντρώσει στοιχεία με συγκεκριμένες κατηγορίες για δεκάδες συμπολίτες μας. Να σημειωθεί ότι ο καταγγέλλων είναι κι ο ίδιος κατηγορούμενος για δυσφήμιση από δημοτικούς συμβούλους και νέους της Κισάμου που δημιούργησαν επίσης γκράφιτι στο χώρο του Λυκείου της περιοχής.
Ο κ. Αυγέρος ανέφερε ότι έχει ο ίδιος άμεση εμπλοκή με την υπόθεση, καθώς εκείνος είχε προτείνει τη δημιουργία του γκράφιτι στο δημοτικό πάρκινγκ της Περίδου και μάλιστα υπάρχουν και δικά του έργα στο πάρκινγκ. Οπότε, όπως είπε, νιώθει και ο ίδιος κατηγορούμενος.
Ο γνωστός εικαστικός αναφέρθηκε στο σύγχρονο γκράφιτι, το οποίο έχει μπει πλέον στις μεγαλύτερες γκαλερί, όπως είπε.

Το γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης που έχει ενέργεια, δύναμη, αντικομφορμισμό και αντισυμβατικότητα, όπως δηλαδή πρέπει να είναι η τέχνη στην ουσία της, ενώ η σύγχρονη τέχνη του τελάρου έχει χάσει τη δυναμικότητά της. «Είναι λίγο νερόβραστη», υποστήριξε ο κ. Αυγέρος.
Ακούστε τη συζήτηση στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων, με τον ζωγράφο Γιώργο Αυγέρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα