Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,8% το 3ο τρίμηνο

14:32 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η οικονομία αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό 1,8% σε ετήσια βάση το 3ο τρίμηνο σε σύγκριση με 1,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση
σύμφωνα με τα νέα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) εμφάνισε αύξηση 0,8% το 3ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο με τα νέα στοιχεία έναντι αύξησης 0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που

δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου Ισοζυγίου Πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού) υπογραμμίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο αναλυτικά, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 1,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,7% ενώ οι εισαγωγές εμφανίζουν κάμψη 10,2%.

Με βάση τα νέα στοιχεία, το ΑΕΠ εμφανίζει οριακή αύξηση το 9μηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταγράψει καλύτερη επίδοση από την ύφεση 0,3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα