Κομοτηνή: Χειμώνας στα ορεινά της Ροδόπης

13:18 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είδαν άσπρη μέρα» στα ορεινά της Ροδόπης! Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για την πρώτη σοβαρή εμφάνιση του Χειμώνα επιβεβαιώθηκαν κι έτσι οι ορεινοί οικισμοί «ντύθηκαν» ή «ντύνονται» στα λευκά. Πιο αισθητή έγινε η παρουσία του χιονιά στον Δήμο Αρριανών και στους οικισμούς της πρώην κοινότητας Κέχρου. Έτσι, χωριά, όπως ο Κέχρος, η Εσοχή, η Κερασιά, αλλά και οι οικισμοί της Οργάνης, Μυρτίσκης, Άνω Βυρσίνης ντύθηκαν στα λευκά. Σήμερα τα σχολεία

στο Δήμο Αρριανών με απόφαση της δημοτικής αρχής έμειναν κλειστά με στόχο να προφυλαχθούν οι μαθητές από τους ισχυρούς ανέμους και τον παγετό.

«Είναι πραγματικά μια δύσκολη περίοδος ο Χειμώνας για εμάς τους κατοίκους της ορεινής Ροδόπης, ωστόσο, έχουμε συνηθίσει» δηλώνει ο κ. Χουσεϊν Γιουλούτς. Κάτοικος στην ορεινή Οργάνη ο ίδιος γνωρίζει καλά από τις δυσκολίες της εποχής και την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι οικογένειες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Χειμώνα. «Τόνοι καυσόξυλα σε κάθε σπίτι. Προμήθειες σε αλεύρι και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Πατάτες, φασόλια, και ό,τι άλλο καλό μπορεί το κάθε νοικοκυριό να εξασφαλίσει για την κουζίνα του» δηλώνει ο κος Γιουλούτς έχοντας ζήσει πραγματικά δύσκολους χειμώνες με το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα γύρω- τριγύρω και να αποκλείει την Οργάνη και τους γύρω οικισμούς από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Χειμώνας είναι εποχή ξεκούρασης για τους καπνο-καλλιεργητές και τους πατατοπαραγωγούς της ορεινής Ροδόπης. Ειδικά αν στρώσει για τα καλά το χιόνι. Τότε, όπως σημειώνει ο κος strong>Γιουλουτς, η μόνη έγνοια που έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι «να φροντίσουν, να ταΐσουν και να σιγουρέψουν τα ζωντανά τους, πρόβατα και βοοειδή. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν η προσέγγιση στο μαντρί γίνεται μετ’ εμποδίων και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να δώσουν τις ζωοτροφές τους». Είναι όμορφα το Χειμώνα στα ορεινά της Ροδόπης, είναι, όμως, και δύσκολα κι όπως λέει ο ορεσίβιος κάτοικος «μόνο αν αγαπά κανείς πολύ τον τόπο, μπορεί να αντέξει τα δύσκολα.»
Φώτο:αρχείο ΕΡΤ

Keywords
Αναζητήσεις
κλειστα σχολεια αυριο κομοτηνη, κλειστα τα σχολεια αυριο κομοτηνη
Τυχαία Θέματα