Αναβιώνει η «Μιντζιά» στο Δίλοφο Φαρσάλων

19:35 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Ακούγεται παράξενη και όμως για κάποια χωριά και ιδιαίτερα για το Δίλοφο Φαρσάλων είναι ξεχωριστή.
Στα παλαιότερα χρόνια η μιντζιά αποτελούσε ένα είδος αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο βράδυ στο σπίτι ενός νοικοκύρη όλα τα αγόρια και κορίτσια του χωριού για να τον βοηθήσουν στο ξεσπύρισμα του καλαμποκιού.

Είχε όμως και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να «ιδωθούν» να φλερτάρουν να τραγουδήσουν τραγούδια της παρέας και

να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση – πρόσκληση για συμμετοχή στη μιντζιά. Αποτελεί πάντως τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα.

Το ερχόμενο Σάββατο 27/5, η μιντζιά θα επαναληφθεί στην πλατεία του χωριού, χωρίς καλαμπόκι αλλά με γνωριμίες νέων, τη συμμετοχή κατοίκων και φίλων αλλά και γλέντι και χορό.
Τη γιορτή θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα Νέων Καρυών και Σαρακατσαναίων Λάρισας και θα ακολουθήσει γλέντι με ελληνικούς και θρακιώτικους χορούς.
Στόχος των διοργανωτών (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου) είναι η Γιορτή να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου.

Υπεύθυνος για την οργάνωση, επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είναι ο καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβρακας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα