LEDU: Εκπαιδευτικός χώρος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη Λέρο

19:46 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το «καλημέρα» 170 μαθητές ανήκουν στην εγγεγραμμένη δύναμη του LEDU.

Όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Save the Children International, εγκαινίασαν στις 16/2 τον εκπαιδευτικό χώρο LEDU, για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέρο στην περιοχή Λέπιδα.

Στόχος του εκπαιδευτικού χώρου «LEDU» είναι η ενδυνάμωση των μαθητών-προσφύγων ηλικίας 6 έως 18 ετών, ώστε να αποκτήσουν εκ

νέου μια στοιχειώδη σύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, να ενταχθούν ομαλά στις επίσημες δομές του εκπαιδευτικού συστήματος (βάσει των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας), και να συνεχίσουν απαρέγκλιτα την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, τόνισε: «H εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η Ύπατη Αρμοστεία προωθεί την πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση για κάθε παιδί. Για τα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τον πόλεμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επιστροφή στην τάξη αποκαθιστά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

Τα παιδιά πρόσφυγες αξίζουν να βρίσκονται στο σχολείο με τους συνομήλικούς τους, αντί να συνεχίζουν να χάνουν την παιδική τους ηλικία. Η μη-τυπική εκπαίδευση αποτελεί εφαλτήριο και επιτρέπει την προετοιμασία για την εισαγωγή στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., είτε στην Ελλάδα, είτε στις χώρες καταγωγής όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τους δίνει επίσης δύναμη ώστε να συμμετέχουν στη ζωή της κοινότητας και αποτελεί εργαλείο απαραίτητο για την ένταξή τους».

Φωτο:UNHCR Christos Tolis

Πηγή: YA OHE

Keywords
Τυχαία Θέματα