Μέρκελ: Εξίσου σημαντικό και για τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ

18:31 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη σημασία του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, όπως και για τους Ευρωπαίους, επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που η αβεβαιότητα για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων πλανάται πάνω από την ετήσια Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ

να μην αντιμετωπίζουν ισότιμα τη Ρωσία και τους δυτικούς συμμάχους τους και να μην απειλούν τη συνοχή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν την ισχύ τους μέσω του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί σημαντικό οργανισμό και για τις ΗΠΑ», δήλωσε η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε με δριμύτητα τη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «παρωχημένο» και καταφέρθηκε εναντίον των συμμάχων του ότι δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της οικονομικής τους ευθύνης.

Η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, όπως δεσμεύτηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2014 στην Ουαλία.

«Δεν γίνεται να υπάρχει ίση απόσταση μεταξύ της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεις έναν σύμμαχο και σε εκείνους που αμφισβητούν τις αξίες μας, τα σύνορά μας και το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίζουμε μαζί το κοινό συμφέρον μας, το οποίο είναι η επιστροφή στη συνύπαρξη με τη Ρωσία, και να μην ενεργούμε μονομερώς, παραγκωνίζοντας τους εταίρους μας», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Μόναχο.

Η ντερ Λάιεν ζήτησε να μην γίνονται δηλώσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την άποψη ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον.

«Οι Αμερικανοί φίλοι μας ξέρουν ότι το ύφος τους απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχει άμεση επίπτωση στη συνοχή της Ευρώπης. Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον (των ΗΠΑ), όπως επίσης και το ενωμένο ΝΑΤΟ», συνέχισε.

Αναφερόμενη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υπουργός κάλεσε τη Δύση και ιδίως τις ΗΠΑ να μην μετατρέψουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε πόλεμο κατά του Ισλάμ, μια δήλωση που προφανώς παρέπεμπε, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει με σαφήνεια, στο αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα