Μικρές συμβουλές για καλή ψυχική υγεία

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να νιώθουμε ήρεμοι και συγκρατημένοι. Είναι μερικές μέρες που χρειάζεται να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να μην τα παρατήσουμε όλα και υποκύψουμε στο στρες. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε μερικές μικρές συμβουλές, για να νιώθουμε καλύτερα κάθε μέρα…

Βάζουμε πάντα τα δυνατά μας
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, αλλά η προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει. Και εφόσον ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε, δεν έχουμε λόγο να κατηγορούμε τον εαυτό μας.

Ξεχνάμε την ιδέα

της τελειότητας
Η τελειότητα δεν υπάρχει. Όλοι μας κάνουμε λάθη, ακόμα και τα άτομα που πιστεύουμε ότι έχουν τα πάντα στην ζωή τους υπό έλεγχο. Όσο περισσότερο αφήνουμε τον εαυτό μας να ασχολείται με την επίτευξη ενός καθόλου ρεαλιστικού στόχου, τόσο περισσότερο γεμίζουμε με στρες.

Κάνουμε κάτι καινούργιο
Είναι πολύ βολικό να διατηρούμε μια ρουτίνα, αλλά πολλές φορές αυτή η σιγουριά είναι που μας γεμίζει με φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον. Κάποιες φορές πρέπει να ξεφεύγουμε από τη «ζώνη ασφαλείας» μας, και αυτό δεν είναι κακό. Ποτέ δεν θα γνωρίσουμε ποια είναι τα όριά μας αν δεν τα δοκιμάσουμε.

Κάνουμε πράγματα μόνοι μας
Είναι αναγκαίο να μάθουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας από το να νιώθουμε ότι γινόμαστε όλο και πιο ανεξάρτητοι. Από το να μάθουμε να μαγειρεύουμε καλύτερα, μέχρι ένα καινούριο χόμπι, οτιδήποτε καινούριο μαθαίνουμε διατηρεί την ψυχική μας υγεία (αλλά και την υγεία του εγκεφάλου μας) στα καλύτερά της. Μερικές φορές πρέπει να βάζουμε τις δικές μας ανάγκες πρώτες.

Μαθαίνουμε να λέμε «όχι» και «ευχαριστώ»
Επειδή κάθε φορά που λέμε «ναι» απλά και μόνο για να μην μπούμε στην άβολη θέση να αρνηθούμε, φορτώνουμε τον εαυτό μας με περιττές ευθύνες και άγχος. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να μάθουμε και πότε να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη.

Αποφεύγουμε τους αρνητικούς ανθρώπους
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να νιώσουμε αμέσως καλύτερα; Να βγάλουμε από την ζωή μας άτομα που δεν μας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από στρες, αρνητισμό και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι που βλέπουν πάντα το ποτήρι μισοάδειο δεν αξίζουν χώρο στην ζωή μας, επειδή – είτε το θέλουμε, είτε όχι – αργά ή γρήγορα θα μας κόψουν τα φτερά.

Πηγή: iatronet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα