4.000 νέοι αγρότες θα επιδοτηθούν στη Θεσσαλία

17:20 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με 241 εκ. ευρώ θα ενισχυθούν περίπου 12.000 νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα. Το σχετικό πρόγραμμα προκηρύχθηκε (www.agrotikianaptixi.gr) και στην περιοχή της Θεσσαλίας εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 3.000 με 4.000 νέοι αγρότες. Η επιδότηση για πρώτη εγκατάσταση μπορεί να φτάσει μέχρι και 22.000 ευρώ.

Η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 41 ετών, για την είσοδό τους στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα

με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη.

Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (€)
1. Προσανατολισμός παραγωγής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση
Φυτική 17.000 Μικτή 17.000 Κτηνοτροφική 19.500
2. Προσαύξηση στα ανωτέρω ποσά ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης
Ορεινή 2.500 Μειονεκτική 2.500 Μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι και 3.000 κατοίκους 2.500
Λοιπές περιοχές 0

Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί – Σύνολο Μέγιστο 22.000 – Ελάχιστο 17.000

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.
Μιλώντας στην Πρώτη Καλημέρα της ΕΡΤ Λάρισας, ο γεωργικός σύμβουλος Ντίνος Μπλιάτσιος επεσήμανε τα εξής:
«Είναι η πρώτη φορά που εντάσσονται αγρότες και κτηνοτρόφοι μέχρι και 41 ετών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το όριο ήταν τα 40 έτη. Ένα χρόνο παραπάνω δηλαδή. Επίσης, η καινοτομία σε αυτή την προκήρυξη είναι ότι όποιος ενταχθεί έχει υποχρέωση να έιναι ενεργός αγρότης για 4 χρόνια και όχι για 10 χρόνια όπως ίσχυε πριν. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις νέων αγροτών που στην πορεία εγκατέλειψαν και τώρα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τις ενισχύσεις. Επίσης, για να ενταχθεί κανείς θα πρέπει ήδη να έχει κάνει δήλωση στο ΟΣΔΕ, να έχει μπει δηλαδή στο αγροτικό επάγγελμα, τους τελευταίους 18 μήνες.»

Σύμφωνα με τον κ. Μπλιάτσιο και βάσει της ίδιας της προκήρυξης, η αξιολόγηση των φακέλων θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου, ώστε Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2017 να καταβληθεί στους δικαιούχους η Α Δόση της ενισχύσης, δηλαδή το 70%. Το υπόλοιπο 30% θα καταβάλλεται τμηματικά μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
«Αρχές του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν και τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, από τα οποίο και με προτεραιότητα οι νέοι αγρότες θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά επιπλέον για την αγορά τρακτέρ, εξοπλισμού κλπ.» επισημαίνει ο κ. Μπλιάτσιος και συμβουλεύει: » ας πάνε στους συμβούλους για να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν πραγματικό μεράκι, την αγαπάνε τη δουλειά. Να μην πανε μονο για την επιδότηση. Εξάλλου, αν το διαιρέσεις στα 4 χρόνια, μιλάμε για 4000 με 5000 ευρώ το χρόνο. Δεν θα σωθούν απο αυτά. Ενα βοήθημα ειναι. Αν σκεφτούν μονο τα χρήματα και δεν το αγαπάνε, θα πάρουν ίσως άδικα τη θέση κάποιου άλλου που εχει σκοπό να ζήσει απ τον πρωτογενή τομέα, να αναπτύξει τη δουλειά και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.»

Για να ενταχθεί κάποιος π.χ με σιτηρά πρέπει να εχει τουλάχιστον 300 στρέμματα. Για τα λαχανικά μόνο οι εκτάσεις μπορουν να ειναι μικρές π,χ 10 στρέμματα.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλουαναφέρει τα εξής:
«Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, είναι βασικός μας στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο. Αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο.
Ενισχύουμε λοιπόν την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα