Μαθητές ερευνούν τις εκτελέσεις στα χωριά της Λάρισας

17:12 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι μαθητές του Γυμνασίου στον Πλατύκαμπο Λάρισας μαζί με τον καθηγητή τους-φιλόλογο Θόδωρο Νταφούλη επι 4 χρόνια συνέλεγαν ιστορικά στοιχεία για τις ομαδικές εκτελέσεις απο τους Γερμανούς στα χωριά της Λάρισας. Μίλησαν με ηλικιωμένους που βίωσαν τη Γερμανική Κατοχή και ήταν μάρτυρες σε τέτοιες εκτελέσεις, πήραν συνεντεύξεις απο γιούς και κόρες εκτελεσθέντων που βίωσαν την ορφάνια και την φτώχεια που ακολούθησε. Ξεκίνησαν την έρευνά τους απο τα σημεία στα οποία υπάρχουν μνημεία για τους εκτελεσθέντες: στον Πλατύκαμπο, το Μελισσοχώρι, τη Γλαύκη, το Ελεύθεριο,

μεταξύ Μεσοράχης-Αγ. Αναργύρων, στο Μ.Μοναστήρι.

«Τα παιδιά αισθάνθηκαν την ιστορία του τόπου τους, μέσα από αυτή τη διαδικασία. Οι ηλικιωμένοι που πάντα συγκινούνται όταν οι μνήμες ζωντανεύουν μια φορά το χρόνο είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν αυτά τα συναισθήματα και τις μνήμες στα νέα παιδιά, στα εγγόνια τους ουσιαστικά. Και τα μνημεία για τους εκτελεσθέντες δεν είναι πλέον για εκείνα » άψυχα» «νεκρά» μνημεία.» είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Θ.Νταφούλης.

Από την έρευνα των μαθητών του Γυμνασίου Πλατυκάμπου μαθαίνουμε ότι οι ομαδικές εκτελέσεις απο τον γερμανικό στρατό στα χωριά της Λάρισας έγιναν το 1943, έγιναν όλες εντελώς άδικα και σε όλες τις περιπτώσεις με μια εξαίρεση εκτελέστηκαν άνδρες. Η μοναδική γυναίκα που εκτελέστηκε στην περιοχή της Λάρισας ήταν από τον Πλατύκαμπο.

Αυτές και πολλές ακόμη πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από την έρευνα των μαθητών, η οποία θα παρουσιαστεί απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας στις 19.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα