Τζ. Μάτις: Ο Πούτιν προσπαθεί να «διασπάσει» το NATO

08:37 13/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Κατά την ακρόασή του ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός ε.α των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις εξέφρασε την άποψη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «προσπαθεί να διχάσει» το ΝΑΤΟ ενώ η Κίνα «καταστρέφει την εμπιστοσύνη» στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Σχετικά με τη Ρωσία ο μέλλων υπουργός

Άμυνας πρόβαλε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια σθεναρή στάση και τόνισε πως η Ρωσία «επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση και να αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν» σημείωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία. Ωστόσο, επεσήμανε τη βούληση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ να ξαναρχίσει διάλογος.

Επιπλέον, επαίνεσε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Όλα τα χρόνια που υπηρέτησα στον στρατό είχα μια στενή σχέση με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μπορούσα να εκτιμήσω την αποτελεσματικότητά τους, ενίοτε καθημερινά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ», τόνισε ο στρατηγός.

Σχετικά με την Κίνα και τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο Μάτις είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται «η συνεργασία με την Κίνα όποτε είναι δυνατόν» αλλά επίσης οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες «να εναντιωθούν σε ανάρμοστες συμπεριφορές» του Πεκίνου ειδικά στην περίπτωση που η κινεζική ηγεσία «επιλέξει να δράσει κατά τρόπο που αντιτίθεται στα συμφέροντά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα