«Στυλ» συνέχεια…

00:46 26/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Στην προηγούμενη αιχμή μου με τίτλο : Περί του «στυλ» των Ελλήνων είχα αναφερθεί στο στυλ του ήρωα του Ομήρου Οδυσσέα και στην επινόηση του Δούρειου Ίππου για την οποία δοξάστηκε. Η κατασκευή του ξύλινου ίππου στόχο είχε να παραπλανηθούν οι Τρώες και να την εκλάβουν ως δείγμα καλής θέλησης και ειρήνης από τους Αχαιούς, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα τέχνασμα των Αχαιών που προοιώνιζε τον χαμό της Τροίας.

Λίγο μετά τη δημοσίευση της αιχμής αυτής πληροφορήθηκα ότι«Δούρειο Ίππο» χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση η γερμανική πλευρά

καθώς, κατά τη γνώμη της, δεν ήταν καθόλου σαφής. Όμως, όσα και αν λέγονται και γράφονται γι’ αυτήν την πρόταση από Έλληνες και ξένους , η πρωτοτυπία και το ιδιαίτερο στυλ της δικαιολογείται από μία και μόνο αλήθεια : η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας πια κατάματα την πραγματικότητα, την αδιαλλαξία των εταίρων μας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την εμμονή τους στους άδικους κανόνες της λιτότητας , την καχυποψία αλλά και την στο βάθος σκέψη τους για την εναλλακτική του «GREXIT», επινόησε μια…ευέλικτη πρόταση που είχε αίσιο τέλος τουλάχιστον ως προς την ισότιμη συμμετοχή της χώρας – μέλους της Ε.Ε. σε μια συμφωνία που αφορά το ίδιο της το μέλλον.

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των Ελλήνων – που ανακουφίστηκαν σε πρώτη φάση, γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει αλλά τώρα αρχίζει η πορεία της συμφωνίας για διαπραγμάτευση – θα διαπιστώσουμε ότι είναι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον , ενθαρρυντικές και υποστηρικτικές για τη νέα κυβέρνηση. Οι Έλληνες αισθάνονται υπερήφανοι και ενδυναμωμένοι από την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους, και η ηθική ικανοποίηση δεν είναι αμελητέα. Ο ελληνικός λαός έχει και αυτός το δικό του στυλ, δεν είναι – πιστεύω – τόσο πραγματιστής όσο οραματιστής , δεν κοιτάζει στενά και μόνο το συμφέρον του αλλά έχει ρομαντισμό, όραμα και λεβεντιά . Έχει προσωπικότητα που δεν επιτρέπει να του την τσαλακώνουν, και αν είναι να βαδίσει στην αγχόνη δεν θα συρθεί αλλά θα πάει καμαρωτός . Και είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η προσωπικότητα ενοχλεί και εκπλήσσει, ιδιαίτερα του Γερμανούς φίλους μας, ενώ την γνωρίζουν ήδη από το τραγικό παρελθόν!..

Ποιος Έλληνας δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ποιος αγνοεί την αδυναμία των δανειζομένων προς τους δανειστές, ποιος δεν φοβάται ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα και την Tρόικα με το νέο όνομα «ευρωπαϊκοί θεσμοί» (ας καλέσουν επιτέλους τον Μπαμπινιώτη για ακριβείς και λιγότερο χρονοβόρες….λεκτικές διαπραγματεύσεις) , ποιος δεν φοβάται μήπως με την αλλαγή του σκηνικού και την καθυστέρηση, που δημιουργήθηκε, γυρίσουμε πίσω ολοταχώς, ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η λύση για την Ελλάδα έχει δρόμο μακρύ και αβέβαιο; Όμως οι Έλληνες με την πρόσφατη ψήφο τους αποφάσισαν ότι η χώρα τους πρέπει να αγωνιστεί για μια συμφωνία διαφορετική, όχι για ένα μνημόνιο που της επιβάλλεται έξωθεν τηλεγραφικά αλλά για μια συμφωνία στην οποία θα συμμετέχει η ίδια με άποψη, έστω και αν αυτή ληφθεί ολίγον υπόψη. Αυτό βλέπει να το έχει επιτύχει και τώρα στηρίζει και πάλι την κυβέρνηση για να προχωρήσει στον αγώνα της και να δώσει, πρώτη αυτή, το έναυσμα και στους άλλους λαούς που δεινοπαθούν για να τολμήσουν και εκείνοι την ανατροπή της λανθασμένης αντιανθρωπιστικής και στενά νομισματικής αντίληψης της ηγεμονεύουσας στην Ε.Ε. Γερμανίας. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» δίδαξε ο έλληνας ποιητής, και ο ελληνικός λαός θέλει να ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση τολμώντας, θα μπορέσει να κερδίσει έστω και λίγη ελευθερία στις κινήσεις της και να επιτύχει κάτι καλύτερο για τη ζωή του. Και οι Γερμανοί φίλοι μας ας μη ξεχνούν ότι ο Δούρειος Ίππος είχε επιτύχει το στόχο του, και ότι κάθε Έλληνας κρύβει έναν μικρό Οδυσσέα μέσα του…

Keywords
Τυχαία Θέματα