Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ

(Ανανεωμένο) Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα μόλις μετά τη νίκη στις εκλογές. Περισσότερες από 11 ώρες ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος προσπαθούσαν να πείσουν τους βουλευτές για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εντάσεις, η πολύωρη συνεδρίαση δείχνει ότι υπήρξε μεγάλη κουβέντα για την παράταση του Μνημονίου

αλλά και για τη λίστα Βαρουφάκη.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε ξανά στην αίθουσα και θέλησε να «μαντρώσει» τους βουλευτές ζητώντας τους αιφνιδιαστικά ψηφοφορία δια βοής και ανάτασης χειρός. Θέλησε με τον τρόπο αυτό να δει δοκιμαστικά τι θα γινόταν αν η συμφωνία πήγαινε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν μόλις 5 κατά και 3 λευκά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 40 βουλευτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξεδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία. Άλλοι έφυγαν από τη συνεδρίαση κι άλλοι δεν ψήφισαν καθόλου ή ψήφισαν κατά. Η ψηφοφορία ασφαλώς ήταν δοκιμαστική, δεν κρατήθηκαν... πρακτικά, ωστόσο, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διχαστεί. Ειδικά όλη η ομάδα της Αριστερής Πλατφόρμας έφυγε δείχνοντας την έντονη διαφωνία της.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής». Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης υπήρξαν διαφωνίες κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε και ο Βαρουφάκης.

Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε εποικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, σημείωσε: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».

Γκρίνια υπήρχε, έντονος προβληματισμός επίσης, όμως, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να κατευνάσουν τις όποιες αντιδράσεις: «Προχωράμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, ας μην μείνουμε στη συμφωνία».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα