Ο Ρουμελιώτης κατηγορεί τον Παπανδρέου ότι δεν είχε διαπραγματευτική πυγμή

14:21 30/9/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την κρίσιμη διετία της Παπανδρεϊκής περιόδου, κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη διαπραγματευτική πυγμή απέναντι

σε μια Ευρώπη, που τότε ήταν απολύτως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Με δυο λόγια, ο Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο Παπανδρέου έπρεπε ήδη από την άνοιξη του 2010 να συμμαχήσει με τον Στρος Καν του ΔΝΤ και να απαιτήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απειλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες (που διαφωνούσαν) ακόμη και με χρεοκοπία της χώρας.

Θα υποχωρούσαν, άραγε, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και ο Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Ο Ρουμελιώτης είναι βέβαιος πως «ναι», διότι διακρατούσαν ελληνικά ομόλογα ύψους 76 δισ ευρώ και δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάρρευση όλης της Ευρωζώνης αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα.
Έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμα -όπως είχε σχεδιαστεί- δεν έβγαινε με τίποτα. Θα αύξανε το ελληνικό χρέος αντί να το μειώσει, θα βούλιαζε τη χώρα στην ύφεση και θα γονάτιζε το λαό, χωρίς να του δίνει καμιά ελπίδα για το μέλλον. Όπως και έγινε, δηλαδή.

Διαβάστε τι είπε στο Μega Σαββατοκύριακο (στον Μανόλη Αναγνωστάκη και στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο).

«Δε δείξαμε την απαραίτητη διαπραγματευτική πυγμή, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών. Είχαμε ένα μεγάλο όπλο. Η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Οι τράπεζες των χωρών -μελών της Ευρωζώνης (κυρίως Γερμανίας -Γαλλίας) είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 76 δισ ευρώ! Έπρεπε η κυβέρνηση να συμμαχήσει με το ΔΝΤ και τον Στρος Καν και να θέσει επίσημα και πιεστικά το αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και με την απειλή της χρεοκοπίας»!

Keywords
Τυχαία Θέματα