ΝΥΤ: Διχασμένο το ΔΝΤ για την Ελλάδα

15:54 22/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Καθώς το ΔΝΤ πλησιάζει τα 7 χρόνια συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα διχάζεται για το αν θα εμπλακεί σε ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του στην περίπτωση της Ελλάδας

και όπως αναφέρεται σε περίπτωση μη συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρώπης για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η αποπληρωμή χρέους ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα υπαρξιακού ζητήματος για το ίδιο το Ταμείο.

«Από τη μια πλευρά, έχει επικριθεί για υπερβολική χορήγηση πόρων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και ειδικά για το δάνειο στην Ελλάδα το 2010, ωστόσο, ταυτόχρονα, «έχει υποχρέωση να δανείζει σε χώρες που είναι σε ανάγκη όπως και να διασφαλίζει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα» σημειώνεται στο άρθρο των ΝΥΤ.

«Το Ταμείο επιμένει στις θέσεις του αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια Ευρωπαίοι και Έλληνες, τότε θα δούμε περισσότερη αστάθεια στις αγορές. Και αυτό σίγουρα προκαλεί άγχος και στο Ταμείο και στις κυβερνήσεις», λέει ο Ράνταλ Χένινγκ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που καταγράφει τη βασανιστική σχέση του Ταμείου με την Ευρώπη στη διάρκεια της κρίσης.

Καταλήγοντας, πάντως, στο κείμενο σημειώνεται ότι σε αντίθεση με προηγούμενες εαρινές συζητήσεις, τα ερωτήματα για την Ελλάδα δεν μονοπώλησαν τη συζήτηση αυτή την εβδομάδα, με βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος να είναι η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, η βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης και η αβεβαιότητα για τη δέσμευση της διοίκησης Τραμπ στις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που προωθεί το ΔΝΤ.

«Το ρολόι χτυπάει» λέει ο κ Χένινγκ. «Με τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες το τελευταό πράγμα θα ήθελε κάποιος είναι άλλη μια οικονομική κρίση στην Ελλάδα«.

Keywords
Τυχαία Θέματα