Ισπανία: Θέλει πίσω τα 26 δισ. που έδωσε στην Ελλάδα

12:10 14/2/2015 - Πηγή: Aixmi

«Η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», υπενθύμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς δε Γκίνδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ισπανός υπουργός τόνισε επίσης ότι

το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο ποσό που δαπανά Ισπανία κάθε χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα, που σε ποσοστό αγγίζει το 23%.

«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή», ξεκαθάρισε ο Λουίς δε Γκίνδος. «Η Ισπανία λογικά θα ήθελε το δάνειο αυτό να αποπληρωθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, José Manuel García Margallo, σε συνέντευξή του για το Europa Press, δήλωσε πως εάν η χώρα του δεν έπρεπε να δανείσει την Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αυξήσει σημαντικά συντάξεις και επιδόματα ανεργίας.

«Εάν η Ισπανία δεν είχε καταβάλει 32,74 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ισπανών φορολογούμενων πριν αποφασιστεί επόμενο δάνειο, καθώς η Ισπανία έχει δείξει περισσότερη αλληλεγγύη από όλους».

Οι κυβερνήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, θεωρούν ότι έχουν πλέον ξεπεράσει τη σοβαρή κρίση που αντιμετώπισαν το 2014 αφού εφάρμοσαν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που τους ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα στήριξης τους, αντιμετωπίζουν μάλλον με κακό μάτι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Ισπανία είχε αναγκαστεί να δανειστεί πάνω από €40 δισεκ. για να υποστηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, τα οποία πρέπει τώρα να αποπληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα