Φόρος επιχειρήσεων 29% στις σχολικές επιτροπές

10:31 10/2/2017 - Πηγή: Aixmi

«Χαράτσι» από την ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων που αναμένεται να επιβληθεί στις σχολικές επιτροπές, θα επιβαρύνει τα ταμεία τους. Τοζήτημα απασχόλησε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ανεξάρτητης αρχής η εκμίσθωση των κυλικείων στα σχολεία θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα, επομένως θα φορολογείται κατά 29%.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι σχολικές επιτροπές χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και καλύπτουν τα λειτουργικά

έξοδα των σχολείων (θέρμανση, φως, ύδρευση, τηλέφωνο) καθώς και την καθαριότητα. Το μοναδικό επιπλέον έσοδο που έχουν είναι η εκμίσθωση των κυλικείων μέσω της οποίας αναχρηματοδοτούνται και διανέμουν τα χρήματα στα σχολεία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων, από την εκμίσθωση ιδιοκτητών ακινήτων τους και από τόκους καταθέσεων, τα οποία και διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, αποτελούν αντικείμενο φορολογίας. Τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 29%».

Η ΔΟΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της σχετικά με το νέο «χαράτσι»: «Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις πενιχρές, λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν».

Η ΔΟΕ ζήτησε την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων και ιδιαίτερα του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας παράλληλα αύξηση των δαπανών στην Παιδεία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα