Επιστολή αγωνίας Μουζάλα – Τόσκα για Σένγκεν και Frontex προς Αβραμόπουλο

20:52 11/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο απέστειλαν οι αν. υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όπου «παραθέτουν τις θέσεις της Ελλάδας» σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση μη εφαρμογής από

την ελληνική κυβέρνηση των αναγκαίων μέτρων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, φαίνεται ότι προκαλεί ακόμη αγωνία στους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι σε ειδική τους αναφορά για το ζήτημα των εξεταζόμενων τροποποιήσεων της συνθήκης Σένγκεν, υπογραμμίζουν:

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν είναι ουσιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21 της Συνθήκης της Λισαβώνας). Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη, όταν εξετάζονται οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, να μη φείδεται κανείς προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή που αποτελεί μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας ως Ένωση. Σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να εξεύρουμε την ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια οι υπουργοί απευθύνουν έκκληση για όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των συμπεφωνημένων σε σχέση με τα hotspots, τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση και τις επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και η αποτυχία αποφασιστικής αντιμετώπισής τους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των συνόρων μας».

Οι κύριοι Μουζάλας και Τόσκας αναγνωρίζουν ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πίεση για αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας, ωστόσο – επισημαίνουν – είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται η τρομοκρατία και η μετανάστευση καθώς και ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Keywords
Τυχαία Θέματα