Έλληνες είμαστε, όλοι μαζί !…

17:06 9/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Ελλάδα κληροδότησε την πρώτη πραγματική λογοτεχνία στο δυτικό κόσμο και οι ελληνικές τραγωδίες έμελλε να παίζονται διαχρονικά στον κόσμο ολόκληρο. Η Ηλέκτρα ή η Μήδεια λευκές, μαύρες, κίτρινες, είναι ντυμένες διαφορετικά αλλά παραμένουν οι ίδιες ηρωίδες, που ξαναζούν στα σύγχρονα έργα. Έτσι και το κόκκινο, το πράσινο ή το μπλέ χρώμα της εκάστοτε κυβέρνησης δεν πρέπει να επηρεάζει τη βούληση για την προάσπιση αυτής της χώρας,

γιατί όταν η Ελλάδα δέχεται ραπίσματα από τους εταίρους της, σημασία δεν έχει ποιος είναι κυβερνήτης της. Πίσω του βρίσκεται η ίδια πατρίδα, η Ελλάδα.

Τα επίθετα αναιδής, προκλητικός, απαράδεκτος είναι… κοσμητικά για την συμπεριφορά του κ.Σόιμπλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, και τα λόγια ενός Αισχύλου θα μπορούσαν να του δώσουν ένα «μέγιστο μάθημα». Στο έργο του με τίτλο «Πέρσαι», αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτούς, – πολυσυζητημένο αλλά και παρερμηνευμένο τις τελευταίες μέρες με αφορμή την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου – ο Αισχύλος διακηρύσσει με υπερηφάνεια ότι «οι Αθηναίοι δεν είναι σκλάβοι ούτε υπήκοοι κανενός». Γιατί , ανάμεσα στους Έλληνες και τους αντιπάλους τους υπάρχει μια πολιτική διαφορά που καθορίζει όλα τα άλλα. Οι Πέρσες υπακούουν σε έναν απόλυτο δεσπότη, που είναι ο αφέντης τους και τον προσκυνούν . Οι συνήθειες αυτές δεν ισχύουν στην Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες είναι πάντα αντίθετοι στην υποταγή σε ένα δυνάστη. Στα όρια της Ευρώπης με την Ασία συγκρούονταν δύο μορφές πολιτισμού. Και η αντίθεση γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική, καθώς επανεμφανίζεται και προχωρεί μέχρι σήμερα . Είναι η αντίθεση ανάμεσα στους λαούς που προσκυνούν έναν άνθρωπο και σε εκείνους που το αρνούνται με υπερηφάνεια.Είναι η αντίθεση ανάμεσα στο ιδεώδες των Ελλήνων και τον απολυταρχισμό των Περσών. Το ιδεώδες αυτό προσδιόρισε με σαφείς όρους το ευρωπαϊκό ιδεώδες, και όταν οι λαοί σήμερα επικαλούνται τις έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ανατρέχουν στην αρχαία Αθήνα και τα πρωτοπόρα και θαρραλέα βήματα που εκείνη έκανε για τον Άνθρωπο.

Έχοντας βαθιά μέσα μου την πίστη σε αυτά τα ιδεώδη, συγκλονίστηκα βλέποντας στην τηλεόραση τον διάλογο της ολύμπιας φυσιογνωμίας του νέου Έλληνα πρωθυπουργού και του λυκόμορφου αξιωματούχου της Γερμανίας! Και θύμωσα…Τι κρίμα …σκέφθηκα …κάποιος θα έπρεπε να μιλήσει στη λύκαινα για την Ελλάδα, για την Ελλάδα …ρε…!

Στέλλα Πριόβολου

Keywords
Τυχαία Θέματα