Reuters: Ελλάδα-δανειστές συμφώνησαν σε εργασιακά και περικοπές συντάξεων

13:24 29/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Επικαλούμενο πηγές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις, περικοπές και ενεργειακά θέματα κι έτσι έκαναν ένα βήμα προς την οριστική συμφωνία πριν από τη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ τη Ευρωζώνης στις 7 Απρίλίου.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα την ΕΕ και το ΔΝΤ,

που ακόμη δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διαρκούσαν μήνες, αναζωπυρώνοντας τις φήμες γιανέα κρίση στην Ευρώπη.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην περικοπή συντάξεων, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η Αθήνα συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να υιοθετήσει μέτρα 2% του ΑΕΠ προκειμένου να πείσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει, όπως απαιτούν ευρωπαϊκές χώρες σαν τη Γερμανία, γράφει το Reuters.

Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως 1% του ΑΕΠ το 2019, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί για την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σχετικά με την εργασιακή μεταρρύθμιση, η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις όπως αρχικά είχε ζητήσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η συλλογική διαπραγμάτευση, αναμένεται να αναβιώσει αφού ολοκληρωθεί το 2018 το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Η Ελλάδα αναμένεται να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μόλις επισφραγιστεί η συμφωνία.

Από την πλευρά της η Κομισιόν σχολίασε ότι «δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα του Reuters», και πως «ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία».

Κυβερνητική πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας πως θα ενημερώσουν επίσημα όταν κλείσει η συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα