Συνελήφθη αντιπρόεδρος κρατικής τουρκικής τράπεζας τις ΗΠΑ

11:59 29/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης συνελήφθη ο αντιπρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, της Halkbank, κατηγορούμενος για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον Ρέζα Ζαράμπ, έναν Τούρκο-Ιρανό επιχειρηματία προκειμένου να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια μέσα από το αμερικανικό

οικονομικό σύστημα προς το Ιράν και να χρηματοδοτήσουν ιρανικές επιχειρήσεις.

Ο Ατίλα δεν έκανε κάποια δήλωση κατά την ακροαματική διαδικασία ούτε απηύθυνε κάποια έκκληση, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή του χωρίς δυνατότητα εγγύησης. Αυτή η σύλληψη θεωρείται πλήγμα για τον Ερντογάν καθώς ο συνεργάτης του τραπεζίτη, Ρέζα Ζαράμπ έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο ενώ το όνομά του ήταν πίσω από σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων υπουργών του Ερντογάν.

Ο Ζαράμπ φαίνεται πως χρησιμοποιεί τις εταιρείες του στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε μέσω αμερικανικών τραπεζών να μεταφέρει χρήματα στο Ιράν.

Η κράτηση του Ατίλα έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς ακόμη συζητείται η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν φερόμενου υποκινητή του πραξικοπήματος στην Τουρκία, από τον Ερντογάν.

Κυβερνητικά στελέχη αντέδρασαν αμέσως στη σύλληψη του τραπεζίτη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στις τουρκικές Αρχές. Ο υπουργούς Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπέκτσι επέκρινε τη σύλληψη του Ατίλα: «Τουλάχιστον, αν συνέβαινε πραγματικά κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει τη νΤουρκία εκ των προτέρων» είπε ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg., και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να τον είχαν καλέσει να καταθέσει προτού προχωρήσουν στη σύλληψή του.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον αύριο.

Η διοίκηση της Halkbank ενημέρωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. Η μετοχή της τράπεζας βυθίστηκε κατά 11% στη μεγαλύτερη πτώση που γνώρισε από τις 18 Ιουλίου. Αξία έχασε και η τουρκική λίρα κατά 1,2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα