FT: Το «πήγαινε-έλα» προτάσεων μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών έχει κουράσει

09:05 10/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Για βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα στην Ευρώπη κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πλέον βλέπουν ως πιο πιθανό το ενδεχόμενο μη ύπαρξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα υπέβαλε ακόμα ένα έγγραφο της τελευταίας στιγμής με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές της,

αλλά εκείνοι ακόμα μία φορά το απέρριψαν ως ελλιπές, μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο Πίτερ Σπίγκελ , σημειώνοντας πως το «πήγαινε-έλα» προτάσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών έχει καθιερωθεί να ονομάζεται… «εγγραφολογία» στους κύκλους της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδουν οι FT, η διάθεση αισιοδοξίας για την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει δώσει τη θέση της σε φόβο και καχυποψία. Αξιωματούχοι που μετέχουν στους θεσμούς, «τώρα ανησυχούν πως η ακροαριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας υπολογίζει με λανθασμένο τρόπο και επικίνδυνα την κατάσταση».

Η Αθήνα «επιμηκύνει σκοπίμως της διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, θεωρώντας ότι οι πιστωτές της τελικά θα υποχωρήσουν και θα συμφωνήσουν σε μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και σε νέο πακέτο διάσωσης χωρίς μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας, θέλουν απλώς ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος στον Πίτερ Σπίγκελ. «Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να υποχωρήσουμε, και δεν θα το κάνουμε» προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι απλώς ήθελαν να ρίξουν λεφτά στο πρόγραμμα».

Αυτό που επίσης έχει αλλάξει πλέον είναι η διάθεση της Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους που βρίσκονταν στη συνάντηση των Επιτρόπων την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε πως η Αθήνα «έχασε» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν κατάφεραν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος ενός μικρού ή μεσαίου μεγέθους κράτους – μέλους είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο αξιωματούχος μεταφέροντας τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο κ. Γιούνκερ στους Επιτρόπους, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Keywords
Τυχαία Θέματα