Ουκρανία: Εκκλήσεις για ειρήνευση την ώρα οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται στα ανατολικά

19:35 3/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 17.03

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Άλλοι δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά, είπαν αξιωματούχοι της διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ένας ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πέντε και έχουν τραυματιστεί άλλοι δεκαεπτά άνθρωποι.

Η Κραματόρσκ, περίπου
15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν το αρχηγείο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας.

«Τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνοφρουράς», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο Βασίλ Κρουτόφ, επικεφαλής του κέντρου αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είχε δηλώσει νωρίς το απόγευμα ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες στην Κραματόρσκ.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Κρουτόφ είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ότι ακούγονται «πυρά όπλων» και μαίνονται «συγκρούσεις γύρω από την Κραματόρσκ. . . Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και στις ανατολικές περιφέρειες δεν είναι απλώς ένα είδος πρόσκαιρης εξέγερσης, στην πραγματικότητα είναι ένας πόλεμος».

Είμαστε προφανώς πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι (. . .) παρατηρητές του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκαν σήμερα. Είναι μια πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να μειωθεί η ένταση», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην Κινσάσα από την Αντίς Αμπέμπα.

«Συνομίλησα μετά το μεσημέρι (. . .) με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ) για τα πρόσθετα βήματα αυτά και του επανέλαβα» αυτό που είχαν αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δηλαδή ότι είναι «σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές και να συμβάλει να αποχωρήσουν οι άνθρωποι» οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία από αυτά, πρόσθεσε ο Κέρι. «Όμως ο κ. Λαβρόφ και εγώ συζητήσαμε ουσιαστικά σχετικά με όσα χρειάζεται να γίνουν για να εξευρεθεί μια ενδεχόμενη διευθέτηση σε αυτό το σημείο. Παραμένουμε σε επαφή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ σήμερα. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενταθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

«Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

Ανανέωση Σάββατο 3/5 2014, 11.00

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά φιλορώσων αυτονομιστών στη βιομηχανική ανατολική περιφέρεια της χώρας συνεχίζονταν τα ξημερώματα κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, όπως συνεχίζεται και η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Σλαβιάνσκ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πύργο της τηλεόρασης στο Κραματόρσκ, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών της Σλαβιάνσκ όπου χθες μαίνονταν σφοδρές μάχες. Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού κατά της ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε πριν από ένα μήνα.

"Η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα. Δεν σταματάμε", έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook χωρίς να δώσει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίστηκαν μετά τον θάνατο χθες δύο ουκρανών στρατιωτικών κατά την κατάρριψη δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων από ένοπλους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ. Οι αυτονομιστές δήλωσαν ότι τρεις μαχητές και δύο πολίτες επίσης σκοτώθηκαν κατά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη.

Ο απολογισμός, ωστόσο, γίνεται ακόμη βαρύτερος μετά τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη φωτιά και τις οδομαχίες μεταξύ φιλορωσικών και φιλοευρωπαϊκών ομάδων στην Οδησσό χθες ανοίγοντας νέο μέτωπο σε μια σύγκρουση που έχει χωρίσει τη χώρα.
Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία στην Οδησσό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 37, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους όταν το κτίριο των συνδικάτων πυρπολήθηκε. Διακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ανανέωση 23.59

Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Οδησσό αναθεωρείται προς τα κάτω, στους 31 νεκρούς. «Αγανάκτηση» για τα τεκταινόμενα στην πόλη εξέφρασε η Μόσχα

Τριάντα ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε στο κτίριο που αποτελούσε την έδρα συνδικάτων στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πόλη ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο απολογισμό του, ο οποίος έκανε λόγο για 38 νεκρούς. Τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα ή διότι πήδησαν από παράθυρα.

«Πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, χρειάστηκαν (ιατρικές) φροντίδες», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα περί εμπρησμού.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την τραγωδία.

Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξέφρασε πριν από λίγο την «αγανάκτησή» της για τις εξελίξεις στη Οδησσό και κατήγγειλε την «εγκληματική ανευθυνότητα» της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Η Ρωσία πληροφορήθηκε με αγανάκτηση το νέο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Οδησσό και καλεί το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του να δώσουν τέλος στην αναρχία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του ουκρανικού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
«Αυτές οι τραγικές εξελίξεις (. . .) θεωρούνται από τη Μόσχα ως μια νέα ένδειξη της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών στο Κίεβο, οι οποίες υποστηρίζουν τους ριζοσπάστες εθνικιστές, περιλαμβανομένου του Δεξιού Τομέα, που διεξάγει μια εκστρατεία τρόμου εναντίον όσων υποστηρίζουν την ομοσπονδιοποίηση (της Ουκρανίας) και πραγματικές τροποποιήσεις του Συντάγματος» της χώρας αυτής, πρόσθεσε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

​Ανανέωση 23:17

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά σε ένα κτίριο στην Οδησσό της νότιας Ουκρανίας όπου στεγάζεται ένα εργατικό συνδικάτο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα σε υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου και φιλορώσους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αυτής.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο. «38 άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενημέρωση 22:31
Τριάντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δέκα πέντε τραυματίστηκαν στην Οδησσό, το ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ πιστών στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και φιλορώσων.
Στο μεταξύ, η στρατιωτική επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην πόλη Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, είχε αποτέλεσμα «πολλούς νεκρούς» στις τάξεις των ανταρτών και δύο νεκρούς μεταξύ των ανδρών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Η επίθεση εναντίον των τρομοκρατών συνεχίζεται» είπε ο Τουρτσίνοφ.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών. Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα