Η Θέση μας: Οι προϋποθέσεις για σταθερότητα

19:40 20/9/2014 - Πηγή: E-Typos


Είναι δεδομένο ότι η επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ, οι επικείμενες συζητήσεις με την τρόικα και η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα του χρέους, ανάλογα με την έκβασή τους, αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την πολυπόθητη ανάκαμψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας προσδιορίζουν και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εν όψει της
εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι η προσδοκώμενη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, με τη μείωση της υπέρμετρης φορολογίας και την ανακούφιση της κοινωνίας από τις αιματηρές οικονομικές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια, σε συνδυασμό με μια συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, καθιστούν πιο εύκολη τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή και απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.
Με άλλα λόγια, εφόσον οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του χρέους αποδώσουν και υπάρξει φως στο τέλος του χρόνου, και παράλληλα σημειωθεί φιλολαϊκή στροφή από την κυβέρνηση, χωρίς, βεβαίως, επιπόλαιες και ανεύθυνες παροχολογίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί βουλευτές που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα διευκολυνθούν να δώσουν την ψήφο τους στο πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι, στην περίπτωση αυτή, θα επιλέξουν την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχιση των συνομιλιών από τον Αντώνη Σαμαρά, απορρίπτοντας την πρόταση Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, που θα τίναζαν στον αέρα την εθνική διαπραγμάτευση, ενώ θα επέτειναν επίσης την προσωπική τους αγωνία για τη δική τους επόμενη ημέρα στην πολιτική σκηνή.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει σε θετικά μηνύματα από το εξωτερικό όσον αφορά στην έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και στο ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική στην πραγματική οικονομία.

Θα πρέπει όμως και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο για τη διευθέτηση του χρέους, έχοντας ως όπλα την τήρηση των δεσμεύσεων και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, να επιτύχει την αναγκαία χαλάρωση της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής και να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

Διαφορετικά, κυβέρνηση και κοινωνία κινδυνεύουν να βρουν μπροστά τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δείγματα γραφής του οποίου, από την ακατάσχετη παροχολογία και τους νέους φόρους που ετοιμάζει μέχρι τη συγκάλυψη παρανομιών στη δημόσια διοίκηση, προοιωνίζονται την επιστροφή στο άρρωστο παρελθόν που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα