Βρυξέλλες: Κομισιόν… ισορροπιών από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

19:16 20/9/2014 - Πηγή: E-Typos



Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόσο στην κατανομή των χαρτοφυλακίων όσο και στον ορισμό των επτά αντιπροέδρων, φρόντισε να αποφύγει τις διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών.
Ωστόσο, τρεις υποψήφιοι επίτροποι φαίνεται να συγκεντρώνουν πιθανότητες ώστε να μην πάρουν το «πράσινο φως» από τους ευρωβουλευτές.
Αυτοί είναι ο Ούγγρος Τιμπόρ Ναβράκσικς, η Σλοβένα υποψήφια αντιπρόεδρος Αλένκα Μπράτουσεκ και ο Ισπανός υποψήφιος επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.



Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία εγκατάστασης της νέας
Κομισιόν με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να βάζει τις τελευταίες «πινελιές» για την ολοκλήρωση σημαντικών οργανωτικών αλλαγών και τους επιτρόπους να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το γολγοθά των ακροάσεων ενώπιον των ευρωβουλευτών, ενώ 2-3 από αυτούς βρίσκονται στο «στόχαστρο».

Οι πρώτες κινήσεις του κ. Γιούνκερ ήταν επιτυχείς, αφού, κατά γενική ομολογία, πέτυχε τόσο στην επιλογή των προσώπων όσο και στην κατανομή των αρμοδιοτήτων να αποφύγει οποιαδήποτε διαμαρτυρία είτε από κυβέρνηση είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Και πέτυχε χάρη στην τεράστια πολιτική εμπειρία του και στη βούλησή του να αλλάξει πολλά πράγματα στη δομή και τη λειτουργία της Κομισιόν.

Καταρχήν στην κατανομή των χαρτοφυλακίων, αλλά και στον ορισμό των επτά αντιπροέδρων, φρόντισε να αποφύγει τις διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών. Ετσι οι έξι αντιπρόεδροι προέρχονται όλοι από τις λεγόμενες μικρομεσαίες χώρες. Πρόκειται για τους Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Βουλγαρία), Αλένκα Μπράτουσεκ (Σλοβενία), Αντρους Ανσιπ (Εσθονία), Γίρκι Κατάινεν (Φινλανδία), Βάλντις Ντομπροβόσκις (Λετονία).

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι μπορεί να προέρχεται από μεγάλη χώρα, ωστόσο η θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τής δίνει αρμοδιότητες που ξεφεύγουν από την αποκλειστική σφαίρα επιρροής της Κομισιόν, αφορώντας σε μεγάλο βαθμό όλα τα κράτη-μέλη.

Από την άλλη, φρόντισε να δώσει ισχυρά χαρτοφυλάκια στους εκπροσώπους των μεγάλων χωρών, όπως στον Γάλλο Πιερ Μοσχοβισί (Οικονομικές -Νομισματικές Υποθέσεις, φορολογία, τελωνεία), στον Γερμανό Γκίντερ Ετινγκερ (ψηφιακή οικονομία), στον Βρετανό Τζόναθαν Χιλ (χρηματοοικονομικές υπηρεσίες), στην Πολωνέζα Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα (εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜμΕ) και στον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (κλιματική δράση, ενέργεια).

Οι μεγάλες χώρες θα έχουν τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, ωστόσο οι επίτροποί τους θα λογοδοτούν στους επτά αντιπροέδρους, οι οποίοι προέρχονται από μικρές χώρες. Εχουμε δηλαδή μια εξάρτηση των μεν από τους δε η οποία θεωρητικά θα κάνει πιο δημοκρατική και αντιπροσωπευτική τη νέα Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση ότι το έξυπνο αυτό σχήμα θα αποδώσει και στην πράξη, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο αφού θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά.

Ο κ. Γιούνκερ έλαβε επίσης υπόψη και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μοιράζοντας αναλογικά τον αριθμό των χαρτοφυλακίων στις πολιτικές οικογένειες. Τρεις αντιπρόεδροι είναι κεντροδεξιοί, δηλαδή της ίδιας πολιτικής οικογένειας με τον ίδιο, δύο σοσιαλιστές και δύο φιλελεύθεροι.

Μάλιστα, οι δύο σοσιαλιστές έλαβαν και τις σημαντικότερες αρμοδιότητες μεταξύ των αντιπροέδρων, ο κ. Τίμερμανς γίνεται το δεξί του χέρι και η κ. Μογκερίνι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ποιοι ενδέχεται να κοπούν από τους ευρωβουλευτές

Πάντως, τα δύσκολα για τους υποψήφιους επιτρόπους είναι μπροστά τους. Μπορεί να έλαβαν τις αρμοδιότητες από τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο για να αναλάβουν καθήκοντα θα πρέπει να πάρουν ο καθένας χωριστά το «πράσινο φως» από τους ευρωβουλευτές και για να το πάρουν θα πρέπει να κριθεί η ηθική (ακεραιότητα), τεχνοκρατική και πολιτική τους επάρκεια, καθώς και η προσήλωσή τους στο ευρωπαϊκό «οικοδόμημα».

Οι λεγόμενες ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 7 Οκτωβρίου, όπου οι 26 επίτροποι (ο κ. Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι πέρασαν ήδη ο πρώτος ενώπιον της ολομέλειας τον Ιούλιο και η δεύτερη στην Επιτροπή Εξωτερικών στις αρχές του μήνα) θα εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές.

Ο κάθε επίτροπος θα «ανακριθεί» για περίπου δύο ώρες από τα μέλη της επιτροπής που χειρίζεται τα θέματα του χαρτοφυλακίου του. Μάλιστα, ορισμένοι επίτροποι μπορεί να περάσουν από 2-3 επιτροπές. Στο τέλος κάθε ακρόασης και με βάση την επίδοση, ο επίτροπος θα βαθμολογείται και αν κρίνεται ανεπαρκής, τότε θα γίνεται εισήγηση στη διάσκεψη των προέδρων, η οποία θα λαμβάνει και την τελική απόφαση να ζητήσει από τον κ. Γιούνκερ την αντικατάστασή του και ο τελευταίος με τη σειρά του να καλέσει το ενδιαφερόμενο κράτος να στείλει άλλο υποψήφιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τρεις υποψήφιοι επίτροποι φαίνεται να έχουν πρόβλημα και να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο πρώτος είναι ο Ούγγρος Τιμπόρ Ναβράκσικς, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και φίλους του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, που είναι «κόκκινο πανί» για την Ευρωβουλή γιατί είναι ευρωσκεπτικιστής και δεν σέβεται ιδιαίτερα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι απαντήσεις που θα δώσει για το φίλο του θα είναι καθοριστικές για τον Ούγγρο υποψήφιο.

Στο «στόχαστρο» είναι και η Σλοβένα υποψήφια αντιπρόεδρος Αλένκα Μπράτουσεκ. Αυτό που της προσάπτουν είναι ότι αυτοπροτάθηκε για τη θέση της επιτρόπου ενώ ήταν υπηρεσιακή πρωθυπουργός με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει τη δημοκρατική νομιμότητα, αφού δεν αποτελεί επιλογή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η τρίτη περίπτωση, που είναι λιγότερο προβληματική, έχει να κάνει με τον Ισπανό υποψήφιο επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος δεν αμφισβητείται για τις ικανότητές του, αλλά για το ότι του δόθηκε το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, ενώ ο ίδιος κατέχει μεγάλο αριθμό μετοχών σε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του κλάδου.

Πάντως, για να «καλμάρει» τους ευρωβουλευτές υποσχέθηκε ότι θα πουλήσει άμεσα τις μετοχές του.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα