Διαβάστε στον ΕΤτΚ: Οδικός χάρτης από την κυβέρνηση με ορίζοντα τη διευθέτηση του χρέους

19:13 20/9/2014 - Πηγή: E-Typos



Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την έμπρακτη στήριξη της χώρας μας, τονίζοντας ότι πλέον το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση


Η ελληνική και η γερμανική σημαία θα κυματίζουν το πρωί της Τρίτης στο προαύλιο της Καγκελαρίας στο Βερολίνο. Στις 12.30 τοπική ώρα η Ανγκελα Μέρκελ θα βγει μέχρι την είσοδο για να υποδεχθεί τον Αντώνη Σαμαρά και αμέσως οι δύο ηγέτες θα ανέβουν στη μεγάλη αίθουσα
του κτιρίου για να ξεκινήσει το γεύμα εργασίας. Στο «μενού» θα περιλαμβάνονται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως επίσης και οι κρίσιμες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος θα κάνουν καταρχάς μια συνολική αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος και, δεδομένου ότι το ευρωπαϊκό σκέλος του Μνημονίου ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, θα συζητήσουν και το ρόλο που θα έχει η Ε.Ε. στην επόμενη μέρα.

Στη συζήτηση αυτή θα περιλαμβάνεται και το κομβικό ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην επόμενη μέρα. Επί της ουσίας, με τη συνάντηση αυτή ο Αντ. Σαμαράς επισημοποιεί ένα μεγάλο κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει ήδη, είτε με τηλεφωνικές επικοινωνίες είτε διά ζώσης, για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τα καλά δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία όμως αποτελούν τη μια από τις πολλές παραμέτρους στη δύσκολη εξίσωση, που περιλαμβάνει επίσης τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τις πιέσεις της τρόικας. Στόχος είναι το αποτέλεσμα να δείχνει διορθωτικές κινήσεις που θα καλυτερεύσουν τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, καθώς αυτές θα επηρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές, η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα και πλέον το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Οι προθέσεις της γερμανικής πλευράς πιθανότατα να αποτυπωθούν και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, ωστόσο είναι δεδομένη η άποψη του Βερολίνου ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες στο δημοσιονομικό σκέλος, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, όπως έχει δείξει η πρακτική στην Ελλάδα, «οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να υποσκάπτουν τη σταθερότητα, αλλά η σταθερότητα να βοηθά τις μεταρρυθμίσεις». Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του Αντ. Σαμαρά την περασμένη Τρίτη από τη Στοά του Αττάλου πως «θα πρέπει να κάνεις το μεταρρυθμιστικό σου πρόγραμμα συμβατό με τον πολιτικό κύκλο».

Η στήριξη της γερμανικής πλευράς θεωρείται σημαντική και σε μια πιθανή νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται για τον Οκτώβριο, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι διάφορες με την τρόικα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Η προσπάθεια ενίσχυσης της σχέσης με τη Γερμανία και η ισχυροποίηση των συμμαχιών στην Ευρώπη έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση των αιτημάτων για αλλαγές προς το χειρότερο που διατυπώνει η τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αλλά και με το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για σταδιακή μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα.
Κυβερνητική πηγή σημείωνε πάντως στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «δεν είναι εύκολη η συζήτηση με την τρόικα, αλλά θα προχωρήσει. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν τώρα, κάποια που θα πάνε γι’ αργότερα και κάποια άλλα που δεν μπορούν να γίνουν καθόλου», δίνοντας και το στίγμα της ελληνικής πλευράς.

Υπόψη πάντως θα πρέπει να ληφθούν και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στην Ευρώπη οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, οι οποίες έρχονται να ενισχύσουν τη στάση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και όχι μόνο της λιτότητας και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
Οι δυο επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς στις 24 Οκτωβρίου οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου την οικονομική κατάσταση έπειτα και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ο πολιτικός αντίκτυπος και οι 180

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ γνωρίζουν ότι οι όποιες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πολιτικό σκηνικό και στο αποτέλεσμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων που θα «διευκολύνουν» τους βουλευτές -όχι μόνο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- να ψηφίσουν «ναι».
Πάντως η κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συμπολίτευσης δεν είναι και η καλύτερη, εξ ου και αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και να βάλει φρένο στην εκλογολογία.
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου κυκλοφορούν ελάχιστοι βουλευτές και ακόμη και αυτοί που μετέχουν στο Τρίτο Θερινό Τμήμα τις περισσότερες ημέρες βρίσκονται στις περιφέρειές τους, καθώς θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο.
«Οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή, περιμένουν ένα θετικό νέο για να έχουν ένα πάτημα να συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», έλεγε γαλάζιος βουλευτής σχολιάζοντας τη στάση και των συναδέλφων του που είναι ανεξάρτητοι ή ανήκουν σε άλλα κόμματα.
«Από δω και μπρος έρχονται τα καλά νέα. Πολύ σύντομα θα γίνει η επίσημη αναγγελία της ανάκαμψης» προανήγγειλε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, όταν κλήθηκε να προβλέψει τις εξελίξεις στο ζήτημα των 180. Στο Μαξίμου επιμένουν πάντως ότι «κλειδί» για όλα αποτελεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2009 η Ελλάδα έχει αλλάξει κυβέρνηση τέσσερις φορές!
«Πώς θα ορθοποδήσει η οικονομία και θα αποδώσει η οικονομική πολιτική, πώς θα έρθουν επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας όταν παραβιάζεται συνεχώς ο εκλογικός κύκλος με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που δημιουργούν αναστάτωση και αβεβαιότητα;», είναι το βασανιστικό ερώτημα που απευθύνουν τα κυβερνητικά στελέχη προς την πλευρά, κυρίως, της Κουμουνδούρου…

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΙ

* 25-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Η τρόικα, πιθανότατα για τελευταία φορά με τη σημερινή μορφή της, αναμένεται στην Αθήνα για λίγα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγησή της. Η έκβαση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για το review είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

* 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Κορυφώνονται στην Αθήνα οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., όπου θα απευθυνθεί προσκλητήριο συστράτευσης στη μάχη για έξοδο από την κρίση. Το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο στις πολιτικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

* 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015. Οι στόχοι θα κινούνται αυστηρά εντός του πλαισίου του προγράμματος, ενώ θα καθορίζεται και το ύψος των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

* 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Θα ανακοινωθεί η αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ, που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού. Οι οποίες τροποποιήσεις στο προσχέδιο, που θα είναι και οι τελικές, θα κατατεθούν στη Βουλή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

* 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Αναμένονται τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για την πιο διεξοδική μέχρι σήμερα αξιολόγηση, όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που θα κρίνει αν μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τις ήδη εγγεγραμμένες ζημίες και να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές κρίσεις.

* ΜΕΣΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: Θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των υπάρχοντων δανείων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άμεσες αλλαγές στις πληρωμές των τόκων, μείωση στις πληρωμές των χρεολυσίων και επομένως μείωση των δανειακών αναγκών για το 2015 και τα επόμενα χρόνια.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
νεα κυβερνηση, οδικος χαρτης, κυβερνηση, μερκελ, σαμαρας, ελλαδα, αντ, μνημονιο, νέα, τροικα, τραπεζες, ΕΚΤ, γαλλια, βρυξέλλες, μαξιμου, βουλη, αθηνα, ΔΕΘ, αεπ, επιμηκυνση, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, αντ, αεπ, βερολινο, βημα, γερμανια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, το βημα, υψος, ωρα, ανγκελα μερκελ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερο, δειχνει, δοθει, αιθουσα, εκβαση, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, ερχονται, ευρωπη, ιδρυση, θεσεις εργασιας, θετικο, κυκλος, λογο, μαξιμου, μηνες, μειωση, μορφη, νεες θεσεις εργασιας, πεδιο, πεμπτη, πηγη, πρωι, ρολο, σεναριο, συζητηση, συντομα, στιγμα, τμημα, τριτη, φορα, αγορες, βηματα, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, πληροφοριες, σημαια, θεματα, θεσεις, υπαρχουν πραγματα
Τυχαία Θέματα