Μικρή παράταση για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

Tweet

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους και τα λογιστικά γραφεία που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τις δηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα δίνεται χρονικό περιθώριο άλλων 2-3 ημερών για την ηλεκτρονική

υποβολή δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Επίσης για τις φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους. Ετσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν με την επιβολή έξτρα φόρου, αφού θα έχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για την κλίμακα των μισθωτών.

Αντίδραση φοροτεχνικών

Την πληροφορία αυτή μετέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κλειτσιώτης στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Σημειώνεται ότι οι λογιστές-φοροτεχνικοί από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν έντονα στο κλείσιμο της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας και, όπως εκτιμούν, περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε χθες η ΠΟΦΕΕ στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναφέρεται ότι η φετινή υποβολή των δηλώσεων σημαδεύτηκε από τη μη τήρηση του νόμου και των αποφάσεων από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τα τεράστια τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, που οδήγησαν σε αδιέξοδο χιλιάδες φορολογουμένους και κυρίως λογιστές.

Επίσης παράταση - ανάσα για τα λογιστικά γραφεία έδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 θα υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014 η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Ιουλίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Tags: φορολογικές δηλώσειςφόροι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα