1ο «Yale» Βούλας !

Δώδεκα κορίτσια ανέβασαν την Ελλάδα ψηλά, στη 2η θέση του κόσμου! Μια ντουζίνα κοριτσόπουλα που... καρδιοχτυπούν για την πορτοκαλί μπάλα οδήγησαν το 1ο Λύκειο Βούλας στον τελικό του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος μπάσκετ. «Η σπουδαία αυτή διάκριση είναι ένα φως ελπίδας για τον αθλητισμό, τη νεολαία και το ελληνικό δημόσιο σχολείο της χώρας μας,» δήλωσε ο γυμναστής τους, Γιάννης Παπαϊωάννου, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) και το Πρακτορείο

Sport. «Σαφώς πιο ανταγωνιστικό και υψηλό το επίπεδο από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα νεανίδων» καταθέτουν την εμπειρία τους από αυτή την «επταήμερη εκδρομή» προς το ασημένιο μετάλλιο (!) η αρχηγός και μέλος της καλύτερης πεντάδας Ιβάνα Ράτσα και η combo guard Ιωάννα Χατζηβασιλείου.

Γυμναστής στο 1ο ΓΕΝ Λύκειο Βούλας εδώ και 27 χρόνια, ο Γιάννης Παπαϊώαννου, είχε σημαντική συμβολή στη δημιουργία αυτής της ομάδας που έγραψε ιστορία. Εξάλλου, τίποτα δεν γίνεται τυχαία παρά μόνο με πλάνο, οργάνωση, συντονισμό και συνεργασία. «Το 2014-15 ήρθαν στο σχολείο οι Τσιχλάκη και Αναστασοπούλου γιατί είχαν πάρει μεταγραφή στον Πρωτέα Βούλας. Έλεγα για πλάκα στα κορίτσια ?Πάμε για το Παγκόσμιο?. Τερματίσαμε τότε στην 8η θέση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Μαζί με τρεις μπαμπάδες, τους Μαγγίνα, Χατζηβασιλείου και Μυλωνάκη αρχίσαμε να συζητάμε πως θα μπορούσε το σχολείο μας να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικήσει μία υψηλή θέση στο Παγκόσμιο. Μαζί με τις τρεις αυτές αθλήτριες, την επόμενη χρονιά (2015-16) ήρθε από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ) και η νυν αρχηγός Ιβάνα Ράτσα. Χωρίς να έχουμε ούτε μία αλλαγή, με πεντάδα ουσιαστικά, λόγω σοβαρών τραυματισμών και πολλών ατυχιών, τερματίσαμε στην 3η θέση, στο Πανελλήνιο. Και φτάσαμε στη φετινή σεζόν (2016-17) που η ομάδα δυνάμωσε με τρία ακόμη κορίτσια, τα οποία προστέθηκαν στην 1η Λυκείου,» εξηγεί ο γυμναστής των κοριτσιών.

Πως προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1ο ΓΕΛ Βούλας; Στο φάιναλ φορ του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος στην Κύπρο φέτος, απέκλεισε το 5ο ΓΕΛ Περιστερίου με 65-49 στον ημιτελικό για να κατακτήσει την πρώτη θέση επικρατώντας με 52-48 του ιδιωτικού Κολλεγίου του Ελληνικού. Έτσι, «σφράγισε» το εισιτήριο για το Πόρετς της Κροατίας. Και το πιο όμορφο ταξίδι θα άρχιζε στις 30 Απριλίου! Η μοναδική ήττα, στον Δ΄ όμιλο, για τις Ελληνίδες σημειώθηκε στην πρεμιέρα (41-28) από την ισχυρή Φινλανδία. «Η ήττα αυτής μας έκανε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω, ότι δεν είναι αστείο το Παγκόσμιο, να σοβαρευτούμε,» θυμάται η Ιβάνα Ράτσα, κόρη του νυν Ομοσπονδιακού προπονητή της ΠΓΔΜ,Ντράγκαν. «Ξέραμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα η Φινλανδία και πως δεν θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο αυτή η ήττα. Βάλαμε μυαλό και φέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα εν συνεχεία,» τονίζει από την πλευρά της η Ιωάννα Χατζηβασιλείου.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου εξήγησε: «Στην αρχή δεν μας ήξερε και δεν μας υπολόγιζε κανείς στο Παγκόσμιο. Και μέρα με την ημέρα, με τις νίκες αρχίσαμε να... ξεπροβάλλουμε. Ανασκουμποθήκαμε μετά την ήττα από τη Φινλανδία και έγινε κάτι μαγικό: Τα κορίτσια ενώθηκαν σαν μια ατσάλινη γροθιά και με έναν απερίγραπτο ψυχισμό ξεπερνούσαν τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλον και δεν κοίταζαν πλέον τα σκαλιά, αλλά την κορυφή του βάθρου!»

Ακολούθησαν πέντε νίκες με Ρουμανία, Δανία, Τσεχία, Κροατία στον προημιτελικό και Ισραήλ στον ημιτελικό, αλλά στον τελικό η ισχυρή Σερβία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, 71-52.

Πίστευαν τα κορίτσια πως θα ανέβαιναν στο βάθρο στην αρχή της χρονιάς; «Εμείς το πιστεύαμε. Κάποιοι άλλοι δεν μας πίστευαν. Ξέραμε πως θα διεκδικούσαμε μια καλή θέση και πηγαίναμε αγώνα με τον αγώνα. Δίναμε το 100%,» απάντησε ηΙβάνα Ράτσα που απέδωσε το μετάλλιο στο γεγονός πως «δεθήκαμε μεταξύ μας όλα τα κορίτσια! Είμαστε συνέχεια μαζί: στο σύλλογο στο σχολείο και βγαίνουμε έξω, μια παρέα». Πρώτη σκόρερ στον τελικό με 16 πόντους, η Ιωάννα Χατζηβασιλείου, είπε από την πλευρά της: «Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη ότι τα καταφέραμε. Έπαιξαν ρόλο οι επιπλέον προσθήκες, αφού ήμασταν πιο πλήρεις φέτος εν συγκρίσει με τα προβλήματα τραυματισμών που μας ταλαιπώρησαν πέρυσι. Η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων και το σίγουρο είναι πως δεθήκαμε ακόμη περισσότερο μεταξύ μας σε αυτή τη διοργάνωση».

Ως προς το βαθμό δυσκολίας σε μία σύγκριση με το πρωτάθλημα νεανίδων στην Ελλάδα, η Ιβάνα Ράτσα (θα συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ στο Wake Forest των ΗΠΑ από τον Αύγουστο) θεωρεί: «Είναι πολύ υψηλό το επίπεδο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα. Εκεί βλέπεις αν μπορείς να ανταπεξέλθεις. Εν συγκρίσει με το πρωτάθλημα νεανίδων σίγουρα ναι! Η Φινλανδία παραδείγματος χάρη είχε όλη την εθνική σε ένα σχολείο». Μαζί της συμφωνεί και η συμπαίκτριά της στον Πρωτέα, Ιωάννα Χατζηβασιλείου: «Η διοργάνωση του Παγκοσμίου ήταν πιο ανταγωνιστική γιατί το αθλητικό κομμάτι είναι πιο δύσκολο σε άλλες χώρες».

Τέσσερις ημέρες από την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, ο Γιάννης Παπαϊωάννου παραμένει το ίδιο συγκινημένος: «Αυτά τα κορίτσια μας έκαναν υπερήφανους με τη δυναμική τους παρουσία και τη σπουδαία τους εμφάνιση στο Παγκόσμιο. Μας έκαναν να δακρύσουμε! Τους εύχομαι ολόψυχα ό,τι καλύτερο στη ζωή τους και να ακολουθήσουν πολλά βάθρα και πολλές κορυφές ακόμη στη ζωή τους. Κανείς μας δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος αυτού του απίστευτου ταξιδιού, που θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή».

Στο τέλος, ο Γιάννης Παπαϊωάννου θέλησε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην κατάληψη της 2ης θέσης αλλά και αυτούς που τίμησαν τα κορίτσια για την επιτυχία τους: «Ευχαριστούμε τον Πρωτέα Βούλας, τον coach Βησσαρίωνα Κονυδάρη, τη διευθύντρια του σχολείου Αποστολία Παπαγιάννη και τον Ανδρέα Γαβριηλίδη της ISF. Τον γενικό γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου που μας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο, καθώς και τους Δημήτρη Γερερέ (σ.σ. αρχηγός αποστολής) και Χρυσούλα Ορφανού. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο που έφτασε μέχρι την Κροατία για να καμαρώσει τα κορίτσια μας, αλλά και για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλασσε στο σχολείο. Από το αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή μας μετέφερε το πούλμαν του Δήμου, οι δρόμοι ήταν φωταγωγημένοι για να μας υποδεχτούν στις 1:30 τα ξημερώματα. Μέσα στο σχολείο μας έκανε απονομή, δαφνοστεφάνωσε τα κορίτσια, άναψαν βεγγαλικά, σε μια γιορτή που κράτησε μέχρι τις 3:30. Τον αντιδήμαρχο κ. Γεωργουλόπουλο, την κυρία Νικηφοράκη, την εκπρόσωπο του συλλόγου γονέα και κηδεμόνων κυρία Χατζηδάκη, καθώς και τους αγαπημένους μας Βουλιώτες».

1ο ΓΕΛ ΒΟΥΛΑΣ: Αναστασοπούλου, Μυλωνάκη, Ράτσα, Τσιχλάκη, Δανδουλάκη, Κορρέ, Μαγγίνα, Παυλινέρη, Χατζιβασιλείου, Κάραλη, Συγγρού, Μαργαρίτη

Τα αποτελέσματα του 1ου ΓεΛ Βούλας στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2017:

Δ΄ ΌΜΙΛΟΣ

30/4: Φινλανδία-Ελλάδα 41-28

1/5: Ρουμανία-Ελλάδα 35-83

2/5: Δανία-Ελλάδα 38-48

3/5: Ελλάδα-Τσεχία 51-44

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

4/5: Κροατία-Ελλάδα 41-53

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

5/5: Ελλάδα-Ισραήλ 42-32

ΤΕΛΙΚΟΣ

6/5: Ελλάδα-Σερβία 52-71

ΑΠΕ ΜΠΕ

1ο ΓΕΛ Βούλαςπαγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ
Keywords
Τυχαία Θέματα