Μπριζίτ Τρονιέ: Το νέο γαλλικό στιλ της ωριμότητας

Κάν’το όπως οι «έμπειρες». Ετσι θα μπορούσε να διατυπωθεί η προτροπή να ακολουθήσεις αυτό το νέο γαλλικό «ώριμο» στιλ. Ενα στιλ που δείχνει απλό αλλά και σύνθετο, ανεπιτήδευτο αλλά και σοφιστικέ, ατημέλητο αλλά και φουλ στη λεπτομέρεια. Νεανικό αλλά και ώριμο. Το τελευταίο είναι η φράση κλειδί. Επειδή οι βασικές θιασώτριές του είναι γυναίκες άνω των 40 ετών.

Πάρτε για παράδειγμα την Εμανουέλ Αλτ (ετών 42). Είναι η διευθύντρια της γαλλικής Vogue και φυσικά, λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο μόδας. Η ίδια όμως

δείχνει πολύ κουλ. Δείχνει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε μεγάλες εκδηλώσεις μόδας με ό,τι τη βολεύει να φορέσει. Ρούχα άνετα, χαλαρά, δυναμικά και σέξι. Στενά παντελόνια που αφήνουν ελεύθερο τον αστράγαλο, ψηλοτάκουνες γόβες με γυμνά πόδια, φαρδιά πουκάμισα ή T-shirts, άνετα μπλέιζερ. Καθόλου μακιγιάζ. Μαλλιά σχεδόν αχτένιστα.

Άλλο παράδειγμα είναι η Ινιές ντε λα Φρεσάνζ (ετών 59). Αυτή είναι μοντέλο, μούσα πολλών σχεδιαστών, σχεδιάστρια μόδας και θεωρείται εδώ και τρεις δεκαετίες τουλάχιστον η κουλ επιτομή της γαλλικής κομψότητας. Ως τέτοια έχει δανείσει το προφίλ της στη Μαριάν, την προτομή-σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το στιλ της Ινιές ντε λα Φρεσάνζ είναι εντελώς γαλλικό. Επιτηδευμένο αλλά όχι υπερβολικό. Ανετο αλλά απόλυτα κομψό. Στενά κάπρι παντελόνια, φλατ παπούτσια, σακάκια σφιγμένα στη μέση με ζώνη. Πάντα κόκκινο κραγιόν. Μαλλιά πολύ απλά χτενισμένα.

Η Εμανουέλ Αλτ, η 42 ετών, η σούπερ κουλ διευθύντρια της γαλλικής Vogue, με την κόρη της στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Στην κατηγορία των ώριμων προτύπων γαλλικής μόδας ανήκει και η Ιζαμπέλ Μαράντ (ετών 50). Είναι η σχεδιάστρια-φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας η οποία έδωσε εντελώς νέα πνοή στο γαλλικό στιλ, σχεδιάζοντας τα ρούχα που ήθελε να φορέσει η ίδια. Κομψά και μποέμ, σέξι και άνετα, σοφιστικέ και κουλ. Το στιλ της είναι «ώριμο» neo-hippy. Το μακιγιάζ ανύπαρκτο. Τα μαλλιά άβαφα. Το χαμόγελο στις φωτογραφίες είναι πάντα δυνατό.

Μαζί με αυτές τώρα η Μπριζίτ Τρονιέ κάνει το νέο λουκ της ώριμης που χαίρεται τη ζωή και ταυτόχρονα είναι και σκεπτόμενη, παγκοσμίως διάσημο. Το βγάζει δηλαδή από τα σνομπ περιοδικά μόδας και τους κλειστούς κύκλους των ειδημόνων του στιλ, και το κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο ως η νέα Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Δηλαδή, προσέξτε: η κυρία Μακρόν είναι 64 ετών. Εχει επτά εγγόνια, τρία παιδιά και σύζυγο 40 ετών. Τα έφτιαξε μαζί του όταν εκείνος ήταν 15 – αυτό το λες και αποπλάνηση ανηλίκου έτσι; Αλλά τέλος πάντων, αυτή η γυναίκα, που είναι φιλόλογος καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, γόνος ισχυρής βιομηχανικής οικογένειας και πλέον σύζυγος πρωθυπουργού, εμφανιζόταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με δερμάτινο skinny παντελόνι, ψηλοτάκουνες γόβες και μαλλιά σαν να τα είχε φτιάξει μόνη της πριν λίγο στον καθρέφτη. Οσο για το μακιγιάζ είναι αυτό που σβήνει τα χαρακτηριστικά. Είναι τόσο ουδέτερο, που σε κάνει να παρατηρείς όλα τα άλλα πάνω της εκτός από το πρόσωπο που είναι γεμάτο ρυτίδες και χαλάρωση.

Η Τρονιέ αναδεικνύει τα δυνατά σημεία της, όπως είναι τα χέρια και τα πόδια, και δεν ασχολείται καθόλου με τα πιο αδύναμα, όπως είναι το ντεκολτέ

Η Μπριζίτ Τρονιέ, όπως πολλές Γαλλίδες, ξέρει τι της πηγαίνει γενικώς. Και το τονίζει. Ακολουθεί πιστά τον γαλλικό κανόνα κομψότητας που λέει: εκμεταλλεύσου στο έπακρο τα δυνατά στοιχεία σου και μην προσπαθείς ποτέ να κάνεις κόλπα με τα αδύναμα. Οτιδήποτε κι αν κάνεις μ΄αυτά θα φαίνεται σαν φτηνό καμουφλάζ.

Η Μπριζίτ Τρονιέ, με δερμάτινη μίνι φούστα, φούτερ και ψηλοτάκουνες γόβες, χωρίς καλσόν

Αυτό το μότο είναι και η βάση του νέου, «ώριμου», γαλλικού στιλ. Αν το σώμα είναι καλό ντύσου νεανικά και όχι σαν θείτσα. Αν το πρόσωπο είναι κουρασμένο δεν πειράζει – είναι προτιμότερο άβαφο και κουρασμένο παρά καλυμμένο με σοβάδες μπογιάς που ούτως ή άλλως θα το δείξουν ακόμα πιο κουρασμένο. Αν το ντεκολτέ δεν είναι καλό, τότε ξέχνα το, φόρεσε λαιμόκοψη. Αν τα χέρια είναι καλλίγραμμα ασ’ τα να φανούν όσο γίνεται.

Η τσάντα Louis Vuitton, μοντέλο Capucine, που έχει η Τρονιέ σε τουλάχιστον τρία χρώματα

Η αλήθεια είναι πως η Τρονιέ έχει στενή επαφή με τη μόδα. Καλύτερη φίλη της, είναι η Ντελφίν Αρνό, κόρη του Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη του ομίλου LVMH. Χάρη σ΄αυτήν τη φιλία η Αρνό παραχώρησε στο σημερινό προεδρικό ζευγάρι τον χώρο VIP του οίκου Louis Vuitton για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών την περασμένη Κυριακή.

Επίσης η Τρονιέ πηγαίνει πάντα στις επιδείξεις των οίκων που της αρέσουν. Chanel και Louis Vuitton είναι οι αγαπημένοι της όπως φαίνεται. Για τσάντα κρατάει μία Louis Vuitton το μοντέλο Capucine (από 3.000 ευρώ), το οποίο έχει σε τρία τουλάχιστον χρώματα. Της ίδιας μάρκας είναι και το μπλε παλτό της με τον ασημί δερμάτινο γιακά που φόρεσε στη γαλλική εβδομάδα μόδας πρόσφατα αλλά και τη βραδιά της μεγάλης νίκης – στις 7 Μαΐου. Αυτό ξεπερνάει σε κόστος τα 4.000 ευρώ. Δεν είναι ένα παλτό που σε κάνει να λιποθυμάς αλλά είναι ένα κομψό και άνετο ρούχο. Δείχνει πρακτικό.

Η Ινιές ντε λα Φρεσάνζ είναι 59 ετών και θεωρείται η επιτομή του γαλλικού chic. Μάλιστα έχει δανείσει την εικόνα της και για την ενσάρκωση της προτομής της Μαριάν, που αποτελεί σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας

Το θέμα με το περίφημο γαλλικό στιλ, το νεανικό αλλά και το «ώριμο», είναι ότι δείχνει απλό, άνετο, εξυπηρετικό. Επίσης είναι υπαινικτικά σέξι. Οι Γαλλίδες όταν ντύνονται για να πάνε σε εστιατόριο μοιάζουν σαν μόλις να έχουν σηκωθεί από κρεβάτι όπου έκαναν σεξ.

Η Ιζαμπέλ Μαράντ το εξηγεί καλά: «Οι Γαλλίδες θέλουν πάντα να δείχνουν φυσικές, να μην φαίνεται πόση ώρα ασχολούνται με την εμφάνισή τους. Ωστόσο σας βεβαιώ, περνάνε πολλή ώρα στον καθρέφτη για να τελειοποιήσουν το λουκ “μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι”. Οι Γαλλίδες δεν αφήνουν ποτέ τίποτα στην τύχη. Εγώ, για παράδειγμα, το βράδυ πριν κοιμηθώ φοράω λίγη μάσκαρα για να ξυπνήσω το πρωί μ’ αυτό το smoky περίγραμμα γύρω από τα μάτια».

Το ζεύγος Μακρόν σε χαλαρή κυριακάτικη βόλτα στη Μονμάρτη

Το στιλ πάντως και η μόδα, επιτηδευμένα ή ανεπιτήδευτα, δείχνουν το πώς ζούμε. Δείχνουν το πώς λειτουργεί μία κοινωνία. Δείχνουν πράγματα για μας, για τον κόσμο μας, για την ψυχολογία και τις συνήθειές μας. Δείχνουν πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και την καθημερινότητά μας.

Και εδώ έρχεται η επιστήμη για να εξηγήσει, τι συμβαίνει με τις σύγχρονες ώριμες γυναίκες. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, από το 1960 έως το 2012, το ποσοστό ετεροφυλοφιλικών σχέσεων (στη Γαλλία) στις οποίες η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα έχει αυξηθεί κατά 2%. Σήμερα στο 12% των ετεροφυλοφιλικών ζευγαριών η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα.

Η Μπριζίτ Τρονιέ με δερμάτινο παντελόνι κατά την προεκλογική περίοδο, μαζί με τον σύζυγό της, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Οι γάλλοι σεξολόγοι επίσης, υποστηρίζουν πως οι γυναίκες άνω των 40 ετών σήμερα δηλώνουν πολύ χαρούμενες με την ερωτική ζωή τους. Επειδή έχουν ξεμπερδέψει με το μεγάλωμα των παιδιών και η καριέρα τους είναι πλέον σταθεροποιημένη, αισθάνονται πιο άνετα και αφοσιώνονται στη δική τους προσωπική ζωή.

Από την άλλη και οι ψυχολόγοι λένε πως οι σημερινές γυναίκες άνω των 40 ετών χαίρονται τώρα περισσότερο το σεξ σε σχέση με όταν ήταν νεότερες. Επειδή έχει περάσει η εποχή του πειραματισμού και πλέον έχουν ανακαλύψει τι είναι αυτό που τις ευχαριστεί, το ζητάνε από τον σύντροφό τους, το παίρνουν και το απολαμβάνουν.

Η πενηντάχρονη Ιζαμπέλ Μαράντ θεωρείται η πιο κουλ σχεδιάστρια μόδας στη Γαλλία αυτή τη στιγμή. Οπως έχει δηλώσει σχεδιάζει τα ρούχα που θέλει να φορέσει η ίδια. Οπως βλέπετε το φόρεμα της φωτογραφίας δεν είναι το φόρεμα που θα φορούσε μία τυπική πενηντάρα γυναίκα. Επίσης η Μαράντ έχει αφήσει τα μαλλιά της άβαφα

Όλα αυτά είναι θετικά βέβαια. Προφανώς η ζωή δεν τελειώνει στα 50. Προφανώς το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αντανακλά το πόσο επιθυμητές μπορεί να είμαστε από τους άλλους. Αν στα 50 σου νιώθεις μια τελειωμένη μεσόκοπη νοικοκυρά προφανώς ακόμα και ο σύζυγός σου δεν θα σε βλέπει σαν μία ερωτική γυναίκα. Αν όμως στα 50 σου αποφασίσεις πως τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσεις τη δική σου ζωή, τότε το πράγμα αλλάζει. Δείχνεις αλλιώς. Όχι πιο νέα, αλλά σίγουρα πιο συναρπαστική.

Με άλλα λόγια, αυτό το νέο «ώριμο» γαλλικό στιλ σου δίνει ένα απλό μήνυμα που μάλλον είναι χρήσιμο. Είσαι 50; Μην αγχώνεσαι. Μη θεωρείς πως πέρασε η μπογιά σου. Δες το αλλιώς. Δες τον χρόνο σαν σύμμαχό σου και φρόντισε να διασκεδάσεις όπως μπορείς αυτά τα χρόνια που ζεις. Με αχτένιστα μαλλιά και χυμένη μάσκαρα; Αν αυτό σε ευχαριστεί, ΝΑΙ. Εξάλλου ήδη το έχουν κάνει οι «έμπειρες».

The post Μπριζίτ Τρονιέ: Το νέο γαλλικό στιλ της ωριμότητας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
louis vuitton, για μας, vogue, κουλ, πουκάμισα, νέα, σνομπ, γαλλια, louis, vuitton, lvmh, vip, chanel, μπλε, μαΐου, αγχώνεσαι, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, φουτερ, δυνατα, γοβες, γυναικα, θεμα, καριερα, μοδα, περιοδικα, ρουχα, σνομπ, τυχη, φιλια, φωτογραφιες, χρωματα, ψυχολογια, ωρα, chanel, louis vuitton, lvmh, protagon, vogue, αγχώνεσαι, απλα, ασημι, βραδια, βραδυ, γαλλικο ινστιτουτο, γινεται, δες το αλλιως, δικη, δειχνει, ευρω, εβδομαδα, εμφάνιση, εποχη, επτα, ερχεται, ετων, ζευγος, ζωη, ζωνη, ιδια, εικονα, κυρια, κουλ, λογια, μαΐου, μακιγιαζ, μαλλια, μινι, μπλε, μοτο, μπορεις, παντα, παιδια, παπουτσια, πνοη, πρωι, ρυτιδες, σιγουρα, συζυγο, σωμα, σουπερ, τι ειναι, τρια, φυσικα, χαμογελο, ψυχολογοι, ανηκει, μποεμ, εμφανισεις, για μας, κρεβατι, κυριακη, louis, neo, νιωθεις, ουδετερο, ποδια, πουκάμισα, protagon.gr, θετικα, vip, vuitton, χαιρεται, χαλαρα, χερια, ζευγαρι
Αναζητήσεις
επιτηδευμενα ατημελητα γυναικεια ρουχα
Τυχαία Θέματα