Bartender κατ' οίκον

Όλα όσα χρειαζόμαστε για ένα ποτό στο σπίτι.

Αν σας αρέσει η ζεστή ατμόσφαιρα των φιλικών συγκεντρώσεων στο σπίτι, τότε σίγουρα φλερτάρετε και με την ιδέα της οργάνωσης μιας μικρής, αλλά σωστής, κάβας οινοπνευματωδών, που θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε ωραία ποτά με τη συντροφιά σας αλλά και να καταπλήξετε με τη δημιουργία εύγευστων κοκτέιλ. Ας στήσουμε, λοιπόν, το δικό μας μπαράκι, το οποίο σιγά-σιγά θα εξοπλίσουμε με όλα τα απαραίτητα.

Επιλέγουμε για την εγκατάστασή του μια δροσερή και σχετικά σκοτεινή γωνιά του σπιτιού, όπου θα μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποια ράφια.

Ενα μεγάλο, με εύκολη πρόσβαση ντουλάπι είναι μια πολύ καλή λύση - αν μάλιστα πρόκειται για μια παλιά, ρομαντική, ξύλινη ντουλάπα της γιαγιάς, τόσο το καλύτερο. Βασικός κανόνας: να μην υπάρχει πολλή ζέστη ούτε απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς είναι δύο παράγοντες που βλάπτουν τα ποτά μας.

Επιλέγοντας ποτά

Στη λίστα που ακολουθεί αναφέρουμε όλα τα ποτά που αποτελούν τον τέλειο εξοπλισμό ενός οικιακού μπαρ. Εξυπακούεται πως θα τα αποκτήσουμε λίγα-λίγα και σε βάθος χρόνου, ξεκινώντας πάντα από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

Ουίσκι: ένα απλό blended για αναμείξεις και για όσους προσθέτουν στο ουίσκι τους σόδα ή κόλα: Cutty Shark, Ballantines. Ένα καλό blended: Chivas, Johnnie Walker blue label. Ένα τουλάχιστον malt: Gleffidich, Macallan, Lagavulin. Οι πιο τελειομανείς θα είχαν ένα από κάθε περιοχή της Σκωτίας: Highlands, Islay, Speyside κ.λπ. Ένα Bourbon ή ένα Tennessee για να περάσουμε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: Jack Daniels, Four Roses.

Βότκα: Μια απλή βότκα για κοκτέιλ: Absolut, Stolichnaya. Μια αρωματισμένη, επίσης για κοκτέιλ ή για παγωμένα σφηνάκια. Μια Premium για vodkatini ή on the rocks: Absolut Elyx,Belvedere, Ciroc.

Τζιν: Ένα απλό τζιν για κοκτέιλ: Gordon’s, Bombay Saphire. Ένα Premium για μαρτίνι και για τζιν τόνικ: Beefeater 24, Tanquerray 10.

Τεκίλα: Μια Bianco για τις Μαργαρίτες μας: Sauza, Corallenho. Μια Anejo ή Reposado για straight απολαύσεις: Don Julio reposado, Tezon, Herradura.

Ρούμι: Ένα λευκό ρούμι είναι η βάση για πολλά κοκτέιλ: Havana club 3 anos. Ένα παλαιωμένο πίνεται όπως κάθε παλαιωμένο απόσταγμα, δηλαδή σκέτο: Havana club selection de Maestros, Brugal.

Βερμούτ: Ένα λευκό extra dry για τα dry martini: Martini bianco dry, Noilly Prat. Ένα κόκκινο γλυκό: Martini rosso, Cinzano.

Λικέρ: Ένα λικέρ πορτοκαλιού: Grand Marnier, Triple Sec. Ένα λικέρ καφέ. Ένα φρουτώδες: από λίτσις, μανταρίνια, κράνα, πεπόνι.

Αποστάγματα: λευκά αποστάγματα φρούτων (αχλάδι, φραμπουάζ, δαμάσκηνο κ.λπ.), παγωμένα, για μετά το δείπνο.

Κονιάκ: Ένα καλό VSOP κονιάκ πρέπει να υπάρχει σε κάθε μπαρ: Remy Martin, Delamain.

Και ακόμη: Cachaca για καϊπιρίνιες / Campari / Ούζο / Τσίπουρο.

Επίσης, κάθε μπαρ πρέπει να έχει: Crème de cassis, crème de menthe. Bitters: Angostura, Worcestershire sauce (για Bloody Mary), Tabasco. Σιρόπι ζάχαρης, καστανή ζάχαρη, λευκή, ψιλή ζάχαρη, ψιλό αλάτι. Κερασάκια μαρασκίνο, ελιές, μικρά κρεμμυδάκια (για να μετατρέπετε το martini σε Gibson). Χυμούς, σόδες, τόνικ κ.λπ.

Ποτήρια έχουμε;

Για να σερβίρουμε σωστά τα ποτά και τα κοκτέιλ μας, χρειαζόμαστε τα κατάλληλα ποτήρια. Ο αριθμός τους είναι ενδεικτικός, καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με τις δικές μας ανάγκες.

Highball, το ψηλό κλασικό ποτήρι για ποτά με πάγο, σόδα, κ.λπ. (6)Old fashioned, τα κοντά ποτήρια που φαρδαίνουν προς τα πάνω για ουίσκι με πάγο ή κάποια ειδικά κοκτέιλ. (6)Τα ειδικά για malt whisky. (6)Flutes για σαμπάνια και κοκτέιλ με αφρώδη ποτά. (6)Σφηνάκια. (12)Martini ποτήρια σε δύο μεγέθη: 5 oz για κλασικά μαρτίνι, 7 oz για μαρτίνι με φρούτα και άλλα κοκτέιλ. (από 4)Μεγάλα ποτήρια κόκκινου κρασιού για πολύχρωμα κοκτέιλ. (6)Ειδικά ποτήρια για αποστάγματα, λικέρ και κονιάκ. (από 4)Ειδικά ποτήρια σε δύο επίπεδα για Μαργαρίτες και Daiquiri.

Για να... σε φτιάξω καλύτερα

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τα κοκτέιλ, ένας βασικός εξοπλισμός θα διευκολύνει τις προσπάθειές σας και θα «ανεβάσει» τα αποτελέσματά τους.

Ενα καλό σέικερ. Η πρότασή μου είναι ένα Boston σέικερ, που αποτελείται από δύο κομμάτια, ένα ανοξείδωτο και ένα γυάλινο, τα οποία εφαρμόζουν τέλεια και επιτρέπουν ιδανικό χτύπημα. Το κάθε μέρος ξεχωριστά είναι ένα θαυμάσιο δοχείο ανάδευσης για τα κοκτέιλ που δεν θέλουν χτύπημα (stirred not shaken, όπως έλεγε και ο James Bond).

Ενα Hawthorn σουρωτήρι. Είναι επίπεδο, με μικρό χερούλι, εφαρμόζει τέλεια στο γυάλινο μέρος του Boston σέικερ και συγκρατεί τον πάγο. Δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το κλασικό μικρό σουρωτήρι, που είναι απαραίτητο ειδικά σε κοκτέιλ με φρούτα.

Μεζούρες. Είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοκτέιλ, όπου η ακρίβεια παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Ενα muddler. Για να συνθλίβουμε λάιμ, φύλλα μέντας και αρωματικά, απαραίτητο για τις καϊπιρίνιες και τα μοχίτο. Συνήθως είναι ξύλινα και μοιάζουν με γουδοχέρια.

Ενα μακρύ κουτάλι για ανακάτεμα και ένα κοφτερό μαχαιράκι.

Εναν μικρό στύφτη για εσπεριδοειδή.

Ενα θερμός για πάγο.
Keywords
Τυχαία Θέματα