Υπερθέαμα από τα φθινοπωρινά πεφταστέρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖΥπερθέαμα από τα φθινοπωρινά πεφταστέρια Δευτέρα, Οκτώβριος 20, 2014 - 16:11

ΕΝΑ ουράνιο υπερθέαμα «υπόσχονται» για σήμερα αλλά κυρίως αύριο το βράδυ οι Ωριωνίδες, που αναμένεται να... φωτίσουν τη νύχτα και καλούν τους απανταχού λάτρεις του έναστρου ουρανού να σηκώσουν το βλέμμα τους ψηλά. Πρόκειται για φθινοπωρινά πεφταστέρια, τα οποία κάθε Οκτώβριο «χορεύουν» στον ελλαδικό ουρανό. Η εν λόγω

βροχή διάττοντων αστέρων οφείλεται στον κομήτη του Halley (Χάλεϊ), ο οποίος περνάει «ξυστά» από τη Γη κάθε 76 χρόνια (θα γίνει ορατός ξανά το 2061!), ενώ ακτινοβόλο σημείο της αστροβροχής είναι ο αστερισμός του Ωρίωνα ή λίγο πιο βόρεια από το μεγάλο άστρο Μπετελγκέζ.

Το «ραντεβού» των Ωριωνίδων με τους αστρολάτρεις είναι κάθε χρόνο το χρονικό διάστημα μεταξύ 16 και 26 Οκτωβρίου. Φέτος, το μέγιστο της βροχής αναμένεται το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα είναι ορατά περίπου 25 μετέωρα την ώρα, από αργά το βράδυ έως και το ξημέρωμα. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πεφταστέρια θεωρούνται από τα πιο φωτεινά και γρήγορα, καθώς κάνουν... βουτιές με ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον σκοτεινό ουρανό. Πέρυσι η πανσέληνος είχε σαμποτάρει τις Ωριωνίδες κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης, ωστόσο φέτος κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί και όπως όλα δείχνουν, οι ξενύχτηδες θα αποζημιωθούν!

Keywords
Τυχαία Θέματα